4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Gül'den anlamlı jest

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN 230 YILLIK JEST

İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in 2008 yılında Türkiye'ye ziyareti kapsamında kendisi onuruna verilen özel konserde 'Başkemancı' olarak sahne alan Hasan Gökçe Yorgun'a, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den anlamlı jest. Gül, kendisine mektup yazan ve elindeki kemanın yeterli olmadığını söyleyen Yorgun'a, keman ustası Antonio Gragnani tarafından yapılan ve 1780 imzasını taşıyan kemanı satın alarak genç sanatçıya hediye etti.

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası başkemancısı olarak verdiği konserde Kraliçe Elizabeth başta olmak üzere herkesi büyüleyen ve 'sanatın dahi çocuğu' olarak adlandırılan 18 yaşındaki Hasan Gökçe Yorgun, 2009 yılında yine Cumhurbaşkanı Gül'ün davetlisi olarak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birlikte sahne alma başarısı gösterdi. Aynı yıl öğrencisi olduğu Mersin Üniversitesi Konservatuarı Lise Bölümü'nden mezun olan Yorgun, eski kemanıyla girdiği Viyana Konservatorium Wien Privatuniversitat'da lisans

eğitimi almaya hak kazandı. Ancak elindeki keman sebebiyle birtakım sorun ve sıkıntılar yaşayan Yorgun, çareyi Abdullah Gül'e mektup yazmakta buldu.

Yorgun, kaleme almış olduğu mektubunda sanata olan tutkusunu anlatırken, "Eğer daha iyi bir kemanım olsaydı harikalara imza atardım" ifadesini kullandı. Söz konusu mektuba karşı duyarsız kalamayan Gül ise Yorgun için kaliteli bir keman alınması talimatını verdi. Bunun üzerine Türkiye'deki ünlü keman yapımcısı Lüthierler'in gözetiminde model kemanlarla Yorgun'un uyumu bir süre denendi ve Antonio Gragnani tarafından 1780 yılında yapıldığı belirtilen kemanda karar kılındı. Söz konusu keman Hasan Gökçe

Yorgun için satın alınıp kendisine teslim edildi.

Yaşananların kendisini mutlu ettiği gibi yeni başarılar için de kamçıladığını anlatan Yorgun, kendisine verdiği destek dolayısıyla yeniden Köşk'e bir mektup yazarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teşekkür ettiğini anlattı. Yorgun, "Şimdi kendimi daha güçlü hissediyorum. Kendime olan güvenim de bu kemanla birlikte daha da arttı. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül olmak üzere bana güvenenleri asla mahcup etmeyeceğim. Elde edeceğim yeni başarılarla da onların göğsünü kabartacağım" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül tarafından kendisine gönderilen kemanı ilk eline aldığında oldukça heyecanlandığını anlatan Yorgun, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kemanı ilk elime alıp onu çalmaya başladığımda adeta kendimden geçtim. Sanki onu ben çalmıyordum da kendi kendine çalıyor gibiydi. Çok rahat ve iyi bir keman. Gragnani imzasını taşıyan bu keman yaklaşık 230 yıllık bir geçmişe sahip. Bu kemanın, konserlerdeki performansımla birlikte sanat yaşantımdaki başarımı da yükselteceğine inanıyorum" diye konuştu.

'Çukurova Kültür Sanat Günleri' kapsamında Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda organize edilen etkinlikte yeni kemanıyla ilk defa sahne aldığını dile getiren Yorgun, sahnedeki performansının arttığını hissettiğini anlattı. Elde edeceği başarılarla sadece Türkiye'de değil, dünya çapında da adını duyurmak, Mersin'i ve Türkiye'yi de başarıyla temsil etmek istediğini dile getiren Yorgun, en büyük hayalininse dünyanın en büyük ve en önemli sahnelerinde keman çalabilmek olduğunu söyledi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN 230 YILLIK JEST
İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2010 Pazar 15:40:01
Güncelleme :11 Nisan 2010 Pazar 15:54:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?