3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Gülnar 60 yıl geriye gitti

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Gülnar ilçesinde meydana gelen ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan orman yangınında yanan orman alanının eski haline ancak 60 yıl sonra dönebileceğini bildirdi. Gözükara, bu alanda ağaçlandırma çalışması yapacaklarını belirterek, 2 milyon fidan ve 2 milyar kızılçam tohumu ekeceklerini söyledi.


Gülnar'daki orman yangınıyla ilgili son durumu değerlendiren Gözükara, yangının tamamen söndüğünü ancak 25 arazöz ve 250 personelle yanan ağaç köklerini soğutma çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti. Önümüzdeki haftadan itibaren hasar tespit çalışmaları yapılacağını hemen ardından bölgenin yeniden ağaçlandırılması yönünde girişimlerde bulunacaklarını anlatan Gözükara, “Yanan bölgelerde toprağın durumuna göre bazı alanlara yeniden kızılçam tohumu ekeceğiz. Genç olan yerler ise yeniden sürülerek fidanlaştırılacak. Tahmini hedefimiz yanan ormanlık alana 2 milyon fidan ile 10 ton tohum yani 2 milyar kızılçam tohumu ekmek” dedi.


Ağaç dikme çalışmalarını 2009 yılı Ocak veya Şubat ayı içinde tamamlayacaklarını ve bölgenin 5 yıl içinde yenileneceğini vurgulayan Gözükara, “Tam anlamıyla eski haline gelebilmesi için yaklaşık 60 yıl geçmesi gerekiyor. Çünkü bir kızılçam 60 yılda yetişiyor” diye konuştu.


Bu arada 3 gün süren ve 2 kişinin yaşamını yitirdiği orman yangınında evleri zarar gören, hayvanları telef olan ve ekili ürünleri yanan köylülerin yaraları da sarılmaya başlandı. Delikkaya, Kavakoluğu, Korucuk, Beydili, Emirhacı, Tepeköy, Çavuşlar, Tırnak ve Ulupınar köylerinde yangının ardından hasar tespit çalışmaları tamamlanırken, köylüler yanmış evleri arasında sağlam kalan eşyalarını kurtarmaya çalışıyor. Yangından zarar gören köylüler, Kızılay ve çeşitli sivil toplum örgütlerince kurulan çadırlarda gecelerken, dağıtılan yemeklerle karınlarını doyurmaya çalışıyor.
Yangının ardından boşaltılan köylerde tehlikenin atlatılmasıyla birlikte vatandaşlar evlerine dönmeye başlarken, Mersin'deki belediyeler, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerince gönderilen yardım malzemeleri de köylülere ulaştırılmak üzere kriz merkezine teslim ediliyor. Türk Kızılayı tarafından kurulan mutfakta ise günde bin kişiye sıcak yemek dağıtılıyor.


Mersin Valiliği tarafından yapılan açıklamada, İl Sivil Savunma Müdürlüğü ve Türk Kızılayı tarafından barınacak yerleri bulunmayan afetzedeler için 5 köyde 53 çadır kurulduğu bildirildi. Bu çadırlarda battaniye, palet, yatak ve yemek setinin yer aldığı ifade edilen açıklamada, yaraların en kısa sürede sarılarak, köylülerin normal yaşamlarına dönmeleri için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğü kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 18:29:18
Güncelleme :13 Temmuz 2008 Pazar 18:39:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet aslan IP: 212.175.112.xxx Tarih : 15.07.2008 11:57:37

gülnar ne zaman ileriyi gittiki dogudan bir farkı varmı ki türkiyenin okuma yazma oranı en yüksek ilçelerinden biri olmasına ragmen hiç gelişme olmamış her dönem millet vekili çıkarmasına ragmen[bazen iki oluyor)şeçilenlerin hep kendine çalışmasında dolayı hiç bir zaman ileri gitmemiştir.düne kadar altında 90 model arabası olmayanlar bügün 100 bin ytl lik ciplere biniyorsalar kamyon söferlülügü yapanlar bir parti ilçe başkanı olduktan sonra filolar kuruyorsa gelen kaymakamlar bügün yemege nere gitsek diye düşünürselerilçe tarımın personeli ekilmemiş tarları fig ekilmiş gibi gösteriyorsa(tabi belli birmebla karşılıgı)yani klasik bir küçük türkiye insanlar düzelmedikçe o parti bu parti hiç bir şey degişmez.dün bakmışsın bu partiye küfür edenler bügün bu partinin en üst mevkisinde oluyor