4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Gülnar'da kefenli protesto

NÜKLEER SANTRAL KARŞITLARINDAN KEFENLİ PROTESTO

Nükleer santral karşıtları, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde Akkuyu Nükleer Santrali'nin kurulması amacıyla Türkiye ile Rusya arasında sözleşme imzalanmasını protesto etti.

Otobüsle Mersin'den Büyükeceli beldesine gelen nükleer karşıtları, belediye hizmet binası önünde pankart açıp, "Nükleere inat yaşasın hayat", "Nükleere hayır" sloganları atarak nükleer santralin kurulacağı alana kadar yürüdü. Yürüyüşün Silifke-Antalya karayolunda başlaması nedeniyle jandarma ve trafik ekipleri bir kaza yaşanmaması amacıyla güvenlik önlemi aldı.

Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Aslan, yürüyüşün ardından santralin yapılacağı alanın girişinde yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetinin Rusya ile kamu yararı olmayan bir anlaşma yaptığını savundu. Rusya'nın sabıkalı teknolojisini tarihin en büyük nükleer santral kazası olan Çernobil kazasında gördüklerini ve günümüzde de Rus teknolojisinin güvensiz olduğunun ispat edildiğini ifade eden Aslan, şunları söyledi:

"Uluslararası nükleer lobilere ve yerli işbirlikçilerine ekonomik rant kazandırmak adına, özellikle yandaşları ve akrabaları olan Çalık grubuna, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın inşaatının yapımı karşılığında ülkemizin hiç ihtiyacı olmayan, yaşam alanlarımızı tahrip edecek olan Akkuyu'da nükleer santralin yapımı için 20 milyar dolarlık yapılan sözleşmelerle Rusya'dan satın alınacak nükleer enerjinin kwh ücreti 12.5 centin oluşu, nükleer enerjinin çok pahalı olduğunun ve ülkemizde üretilen elektrik enerjisinin kwh maliyetinin 4 katı fazla olması ve 15 yıl alım garantisinin oluşu kamu kaynaklarımızın nükleer lobilere aktarılacağının bir gerçeğidir."

"Akkuyu'dan AK Parti hükümetine ve milletvekillerine sesleniyoruz. Meclis'e gelecek olan Akkuyu Nükleer Santrali yapımı için sözleşmeyi onaylamayın" çağrısında bulunan Aslan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çünkü onayınız sonrası ülkemizde teknolojilerde ve yaşam alanlarımızda yeterince güvenlik önlemleri aldırılmadığı için inşa edilmesi planlanan Çernobil teknolojisine sahip olacak nükleer santral teknolojisinde de güvenlik önlemleri aldırılmayacaktır. Bu yüzden oluşacak sızıntı ve kazaların yaratacağı geri dönüşü olmayan çevresel felaketlerden ve toplumsal maliyetlerden, çocukların sakat, lösemili doğmalarından siz sorumlu olacaksınız. Çocuklarımız, sizlerden bu yatırımla gelecekleri karartılacağı için

hesap soracaktır. Bizler Mersin'de ve Antalya'da denize girememenin, bu yörede çok büyük darbe alacak olan tarımımızın, hayvancılığımızın ve turizmimizin hesabini sizlerden soracağız. Ülkemizi nükleer maceraya sürüklemeyin, akılcı olmayan ve enerji sorunumuzu çözemeyecek olan nükleer santral kararınızdan hemen vazgeçin. Enerjinin etkin ve verimli kullanılmasını, yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına yatırım yapın. Ülkemizin nükleer santral kurulumuna ve nükleer çöplük olmasına izin vermeyeceğiz. Tüm yurttaşlarımızın mücadelemize destek vermelerini bekliyoruz."

Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale de, yaptığı açıklamada beldelerinde nükleer santral yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Akkuyu'da yapılacak olan nükleer santralin üreteceği enerjinin Türkiye'nin yüzde 5'lik bir enerjisini karşılayacak bir proje olduğu ifade eden Kale, kaçak elektrik tüketiminin ise yüzde 40'larda olduğunu, kaçak elektrik tüketimini kontrol altına almak varken nükleer santral yapılmasının yanlış olduğunu belirtti. Nükleer santralin yapılmasının turizmi, tarımı, balıkçılığı ve hayvancılığı olumsuz etkileyeceklerini vurgulayan Kale, üretilen ürünlerin de dış piyasaya sunulamayacağını söyledi.

33 yıldır Cumhuriyet Mahallesi Muhtarlığı'nı yürüten Kemal Budak ile İstiklal Mahallesi Muhtarı Yüksel Şahin de, beldelerinde nükleer santralin kurulmasını istemediklerini ifade ettiler.

NÜKLEER SANTRAL KARŞITLARINDAN KEFENLİ PROTESTO
İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2010 Perşembe 15:59:04
Güncelleme :13 Mayıs 2010 Perşembe 16:12:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?