5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Halep treni mersine ulaştı

Türkiye ile Suriye arasında turizm ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen Halep-Mersin uluslararası yolcu treni ilk seferini gerçekleştirdi. Tren, 9 saat 20 dakikalık yolculuğun ardından Mersin'e ulaştı.

Mersin Tren Garı'na ulaşan tren, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un da aralarında bulunduğu heyet tarafından çiçeklerle karşılandı. Törende konuşan Bakan Tüzmen, Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkilere dikkat çekti. 2002 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 200 milyon dolar olduğunu, ancak bugün gelinen noktada bu rakamın 2 milyar dolara yükseldiğini belirten Tüzmen, ticaret alanındaki gelişmelerin her iki ülkenin devlet başkanları, başbakan ve milletvekillerinin yanı sıra bürokratların girişimleri sonucu geliştiğini ifade etti.

Tüzmen, bugün Türk işadamlarının Suriye'deki yatırımlarının 1.5 milyar doları aştığını, iki ülke arasındaki ticaret hacminin de kısa bir zaman diliminde 10 milyar dolar seviyesine ulaşmasını beklediklerini söyledi. Halep-Mersin uluslararası yolcu treninin de söz konusu hedeflere önemli katkıda bulunacağını kaydeden Tüzmen, söz konusu çalışmanın aynı zamanda bölgesel bir kalkınma anlamı da taşıdığını, bu kalkınmanın sadece
tek taraflı değil, her iki ülke için de geçerli olduğunu belirtti. Tüzmen, Mersin'in bir 'lojistik merkez' olması noktasında kendilerine hedef koyduklarına işaret ederek, bu kapsamda da demiryolu, denizyolu ve diğer bağlantılara ağır verildiğini söyledi. İtalya'nın kuzeydoğusunda yer alan Trieste Limanı ile Mersin Limanı arasında Ro-Ro seferleri başlatılacağını da açıklayan Tüzmen, "Bu yaklaşık 200 TIR'lık bir çalışma olacak. Bunun için ciddi bir altyapı çalışması hazırladık" dedi.
İskenderiye-Mersin arasında feribot seferleri ile birlikte Halep-Mersin arasında tren seferlerini başlattıklarını dile getiren Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunlar çok önemli adımlar. Ama bütün bu çalışmaların daha sağlıklı şekilde sürdürülmesi için arkasında yerel yönetimlerde de aynı vizyon ve kafaya sahip yöneticilerin olması gerekir. Bu nedenle Mersin'in hak ettiği, ancak kaybettiği 10 yılın yeniden kazanılabilmesi için seçim çalışmalarımızı da tüm hızıyla sürdürüyoruz."

Hayata geçirilen tren seferlerinin Mersin ile Suriye'nin Halep kenti arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir misyon üstleneceğini kaydeden Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise, seferlerle birlikte yılda ortalama 56 bin kişinin taşınmasının öngörüldüğünü ve bu seferlerin aynı zamanda başta turizm olmak üzere ticaret, sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesine, daha ileri bir noktaya taşınması amacına da hizmet edeceğini söyledi.
Türkiye ile Suriye arasındaki dostluk köprülerinin her geçen gün daha da güçlendiğinin altını çizen TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, telekonferans sistemiyle katıldığı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Halep-Mersin uluslararası yolcu treni ile birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğine inandığını anlattı. Karaman, projenin kapsamının daha da genişletilerek Gaziantep ile Halep arasında da tren seferlerinin hayata geçirilmesini amaçladıklarını, bunun yanında Suriye ile yük
taşımacılığı yapılması noktasında başlatılan çalışmalarda önemli bir aşama kaydedildiğini dile getirdi. Karaman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bizim tek isteğimiz, demir yolu seferlerinde hat kapasitesinin artırılması. Gerçekten Suriye'den Türkiye'ye gelecek çok yük var. Burada demir yolunu değerlendirilmemiz gerekir."

Halep-Mersin arasındaki tren seferlerini 'kardeşlik, dostluk, sevgi ve yatırım treni' olarak nitelendiren Suriye Yatırımlar Genel Müdürü Ahmet Abdulaziz ise, seferlerle birlikte iki ülke arasındaki ticari ve yatırımların önemli bir ivme kazanacağının altını çizerek, Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolar seviyesine ulaşmasının hayalini kurduklarını söyledi. Suriye'nin aynı zamanda da bir yatırım merkezi olduğuna dikkat çeken Abdulaziz, bugün gelinen noktada ülke olarak 2 bin kilometrelik bir otoyola ihtiyaç duyduklarını, bununla birlikte kuzeyden güneye, doğudan batıya yeni modern demir yolları inşaatı ve yer altı hizmetlerinde de ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Abdulaziz, "Bu konularda da Türkiye ile ilişkiler kuracağımızı ümit ediyoruz" dedi.

Suriye DDY Genel Müdürü George El-Mukabari de, 100 yıldan daha uzun bir süredir Halep ile Türkiye arasında tren seferinin projesinin hayata geçirilmesini istediklerini ve bu hayalin de sonunda gerçekleştiğini, bu nedenle çok mutlu olduklarını dile getirdi. El-Mukabari, seferlerle birlikte iki ülkenin birbirine daha da yakınlaşacağına inandığını, özellikle Halep'in Mersin ve Adana ile çok güzel ilişkiler kuracağını söyledi. Halep-Gaziantep arasında da tren seferleri düzenlenmesi konusunu desteklediklerini
ve bu yönde çalışmalarda bulunduklarını ifade eden El-Mukabari, "Halep-Mersin arasındaki yolcu trenine 5 bin ton kapasiteli yük vagonları da ilave edilecek. İnanıyorum ki bundan sonraki süreçte iki ülke arasında ilişkiler daha da iyi olacak" diye konuştu.

Halep-Mersin, Mersin-Halep arasında haftada 2 gün yolcu treni seferi gerçekleştirilecek. Uluslararası bir niteliğe sahip olan tren pazartesi ve perşembe günleri Halep'ten saat 21.00'da, Mersin'den ise salı ve cuma günleri saat 23.00'da hareket edecek. Toplam 270 yolcu kapasiteye sahip olan ve 5 adet klimalı pulman vagondan oluşan trende ayrıca 1 yemekli vagon da yer alıyor. Seyahat ücreti Mersin-Halep arasında 18.65 euro, Adana-Halep arasında da 15.85 euro olacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 15:55:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?