5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Halı dokuyup para kazanıyorlar

Mut ilçesinde genç kızlar, Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı kurslarda hem meslek öğreniyor hem de ürettikleri halıları satıp para kazanıyorlar.

Mut İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Celalettin Cengiz, müdürlük tarafından yürütülen "El Dokuması Halıcılık" projesi ile 53 aileye katkı sağlandığını belirtti. El dokuması halıların tezgahlarda dokunduktan sonra satışa çıkarıldığını söyleyen Cengiz, "Halı 2 metre ve aşağısında ise metresini 60 TL, 2 metreden fazlaysa metresini 80 TL fiyat veriyoruz. Elde edilen gelir halı dokuyanlara veriliyor. Halk Eğitim Müdürlüğü olarak biz aracılık yapıyoruz" dedi.

İlçeye bağlı Diştaş köyünde halı tezgahlarını gezen Kaymakam Osman Yenidoğan, "Gerçekten zor bir meslek. Çok dikkat ve emek sarfetmek gerekiyor. Bunun yanı sıra kızlarımız çeyiz paralarını ve ev geçimlerini kazanması da bizlere ayrı bir mutluluk veriyor" şeklinde konuştu.

Halı dokuyarak geçimlerini sağlayan genç kızlar ise, geleneksel motifler taşıyan desenlerin yanı sıra modern çizgilere sahip halıların da sunulduğunu söylediler.
Halı dokuma öğretmeni Gener Yıldırım, "Halı ilmik ilmik yapılıyor. Her ilmiğe göre farklı renkler atılıyor. Emek gerektiren bir iş. Şimdilik 53 öğrencim bulunuyor. Öğrencilerim buraya gelerek hem çeyiz paralarını hazırlıyorlar hem de ev ekonomisine katkı sağlıyorlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 18:37:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?