30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Halim Ağa'yı yasa üzdü

TORBA YASA HALİM AĞAYI ÜZDÜ

Oyuncu Selahattin Taşdöğen, telif yasasının çıkmasını beklediklerini söyledi. "Düriye'nin Güğümleri" adlı dizinin Halim Ağa'sı Selahattin Taşdöğen, "Torba Yasa'nın içinde sanatçıları da ilgilendiren telif yasasının çıkarılmasını beklerdik ama maalesef sanatçıyı düşünen yok. Bu da bizi yaralıyor" dedi.

Bir programa katılmak üzere Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesindeki Royal Sabaste Hotel'e gelen oyuncu Selahattin Taşdöğen, dizi ve film sektöründeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türk dizilerinin ve filmlerinin çeşitli ülke televizyonlarında oynamasının Türk Sineması'nın ne kadar ileri gittiğinin göstergesi olduğunu belirten Taşdöğen, "Türk sineması, Yeşilçam diye tabir ettiğimiz kurum yıpratıldı, yok edilmeye çalışıldı. Yeşilçam hiçbir zaman o kadar uğraş içerisinde ne yıprandı ne de kendini kaybetti. Yeşilçam, o dönemlerde o günkü teknolojiye göre çok güzel filmler ortaya koydu. Çok güzel ödüller almıştı. Halen siyah beyaz filmleri severek izlerim. Onlarda yabancı ülkelerde yer

almıştı. Bugün gelinen noktada dizilerimizin, filmlerimizin diğer ülkeler tarafından da beğenilerek takip edilmesi son derece güzel" dedi.

Dizi ve filmlerin Türkiye'nin tanıtımında etkin bir rol üstlendiğini ifade eden Taşdöğen, şöyle konuştu: "Ülkemizin tanıtımı açısından, turizm açısından son derece güzel. Hem Türk Cumhuriyetlerinde hem de Arap ülkelerinde, Yunanistan da, Balkanlar da hatta Japonya'da oynayan dizilerimizin olması son derece olumlu. Bazen gittiğimiz yerlerde resim çektirenler oluyor bizimle. Beni nereden tanıyorlar ki diyorum. Tabi onlarca ülkede yayınlanıyor diziler. Farklı isimler kullanılıyor, yeniden seslendirmeler yapılıyor. Bu gelişmeler bizim için gerçekten önemli."

Telif yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğine değinen Taşdöğen, şunları söyledi: "Telif yasası denilen bir şey ülkemizde çıkmış olsaydı, kültür bakanımız bu konuya birazcık eğilmiş olsaydı, çok iyi olacaktı. Torba Yasa Meclis'ten geçmişti ya, hani o Torba Yasasının içerisinde bizim de ülkemizin sanatçıları vardır onlarda emekçidirler denilse. Onlarında emekleri sömürülüyor, artık buna bir son verelim, bu kardeşlerimizin de sosyal güvencelerini garanti altına alabilmek adına dış ülkelere satılan

pazardan, kazançtan en azından bir pay verilse, çok daha mutlu olurduk. Ne yazık ki bunları düşünen yok. Maalesef kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Bu bizi aslında yaralıyor."

Dizilerin sinema filmi gibi uzun olmasına da tepki gösteren usta oyuncu Taşdöğen, sözlerine şöyle devam etti: "Bir dizi düşünün ki 120 dakika. 120 dakika dizi mi olur? Sinema filmi gibi. Yatıyoruz, kalkıyoruz setteyiz. Sette çalışanlar ailelerini bile göremiyor. Sonuçta kendi işimizi yapıyoruz, keyif veriyor ama insani şartlar altında çalışmak gerekiyor. 8 saat çalışmak gerekiyor. Biz 18 saat çalışıyoruz. Telif yasası bir an önce çıkarılsın. Vebali günahı bunu halen çıkarmayanlarındır."

Kadir İnanır'ın bir Hollywood filminde oynamasıyla ilgili düşüncelerini de dile getiren Taşdögen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizin tanıtımı açısından bu dizilerin filmlerin Lübnan'da, Avrupa'da ve saydığımız diğer yerlerde yer alması son derece önemli. Oyuncular bizim oyuncularımız, onlarda uluslararası platforma açılmış oluyor. Yıllar sonra Kadir İnanır Hollywood'da film çekecek düşünebiliyor musunuz? Şimdiye kadar bilinmiyor muydu Kadir İnanır? Birçok starımız var. Bunlar biliniyordu. Yavaş yavaş o

piyasaya geç de olsa bir kapıdan giriyoruz. Bu bize kalitenin de artmış olduğunu gösteriyor. Daha güzel gelişmelerin olacağını ortaya koyuyor. Sinema adına sevindirici bir gelişme."

"Düriye'nin Güğümleri" dizisinin yönetmeni Eray Koçak da dizi ile ilgili bilgi vererek dizinin 9 ayını başarıyla geride bıraktıklarını belirtti. Koçak, 1 seneyi doldurup 10-15 günlük bir tatil yapıp gelecek sezona devam etmek istediklerini belirterek şunları söyledi: "Diğer diziler ve televizyonlar bize ne kadar müsaade edecekler, zaman gösterecek. 9 ayda 32 bölüm çektik. Çalışmalarımızı sürüyor."

TORBA YASA HALİM AĞAYI ÜZDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2011 Pazar 10:24:00
Güncelleme :6 Mart 2011 Pazar 10:34:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?