4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Hamile diye işten çıkardılar!

HASTANE ÇALIŞANININ HAMİLE OLDUĞU İÇİN İŞTEN ÇIKARTILDIĞI İDDİASI

Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde, taşeron firmaya bağlı olarak yaklaşık 10 aydır hizmetli olarak çalışan 7 aylık hamile Fatma Baytar'ın, 'hamile' olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldığı ileri sürüldü.

Olayın ardından Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi tarafından, bugün MEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi önünde eylem yapıldı. Sendika üyesi sağlık çalışanlarının katıldığı eylemde, hamile olduğu için işten çıkarıldığı ileri sürülen Fatma Baytar (32) gözyaşlarına boğuldu. Eyleme, karnı burnunda katılan Baytar, sendika üyeleriyle birlikte "Sizi de anne doğurmadı mı?" şeklinde slogan attı.

Eylemde konuşan SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, burada çalışan insanların, işe girerken boş evrak imzalattırılarak hamile olduklarında kendi isteği ile ayrılmış gibi gösterildiğini ileri sürdü. Fatma Baytar'ın da yaklaşık 10 aydır bu hastanede çalıştığını ve suçunun hamile kalmak olduğunu söyleyen Bozkurt, "Demek ki bundan sonra burada çalışan taşeron sağlık işçilerinin, hamile kalmak için patronlardan izin almaları gerekiyor. Burası sıradan bir sağlık ocağı, hastane değil. Burası bilim

insanlarının yetiştirildiği üniversite hastanesi. Bu olayın burada olması daha da vahim. Sendikacı arkadaşlarımız, hastane yetkilileriyle görüştüğünde söylenen şu: Kendi isteği ile istifa etmiş. Madem kendi istifa etmiş, arkadaşımızın burada işi ne? İnsanlar hamile olduğu için, 40 yaş üzerinde olduğu için taşeron sisteminde kapının önüne konuyor. Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.

Dev Sağlık İş Çukurova Bölge Şube Başkanı Mustafa Hatlar da hamile olduğu için işten çıkarılan Fatma Baytar'ın tekrar işe alınmasını isteyerek, "Sizi de bir anne doğurmadı mı? Anneniz, eşiniz, kız kardeşiniz hamile kalmadı mı?" diye sordu. Hatlar, yaşamın en doğal hali, hatta başlangıcı olan hamileliğin bir insanın işsiz kalması için gerekçe olarak gösterilmesi, doğal karşılanması ve buna yasal kılıf uydurulmaya çalışılmasının hiçbir vicdana sığmayacağını belirterek, "Mersin Üniversitesi'nde bir gelenek

olarak sürdürülen ve çalışanlara doğal bir sonuç olarak yansıtılan 'hamile olanın işine son verilir' anlayışı ne yazık ki bu son olayla, yani Fatma Baytar örneği ile sınırlı değildir. Henüz 1 ay önce yeni üyemiz Sibel Yetkin, doğum iznine ayırmak üzere iken istifaya zorlanmış, bu konuda hastane başhekimliği ile yapılan görüşmeler sonucunda işten çıkarılması engellenmiştir. Taşeron şirketin hamile kadınlara uyguladığı baskılar, en kutsal hak olan annelik hakkına yönelik insanlık dışı bir uygulamadır. Bunu

hiçbir şekilde kabul etmiyoruz, arkadaşımızın yeniden işe alınmasını istiyoruz. Bu konuda yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtiyoruz" şeklinde konuştu.

2 çocuk annesi 7 aylık hamile Fatma Baytar ise 10 aydır hastanede hizmetli olarak çalıştığını dile getirerek, "Bana, 'kendi rızanla çık git, rapor almayacaksın. Doğumunu yaptıktan sonra işe geri alacağız' dediler. Ben işten çıkmak istemiyorum. Yasal olarak raporumu kullanmak istiyorum. Ama buna izin vermediler" dedi.

HASTANE ÇALIŞANININ HAMİLE OLDUĞU İÇİN İŞTEN ÇIKARTILDIĞI İDDİASI
HASTANE ÇALIŞANININ HAMİLE OLDUĞU İÇİN İŞTEN ÇIKARTILDIĞI İDDİASI
HASTANE ÇALIŞANININ HAMİLE OLDUĞU İÇİN İŞTEN ÇIKARTILDIĞI İDDİASI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Mart 2010 Pazartesi 14:55:01
Güncelleme :29 Mart 2010 Pazartesi 16:13:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?