2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Hasarlı kazalarda polis beklemeye son

Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Şube Müdürü Remzi İnceler, hasarlı kazalarda polis beklemeyi sonlandıracak olan uygulamanın 1 Nisan itibariyle başlayacağını hatırlatarak, bu gibi durumlarda uzlaşan tarafların mutlaka bir birlerinin ehliyet ve trafik sigortalarını kontrol etmesi uyarısında bulundu.

Büyükşehirlerde trafik sıkışıklığını ortadan kaldırmak için 1 Nisan'dan itibaren yeni bir dönem başlıyor. Maddi hasarlı kazalarda taraflar doldurup imzaladıkları tutanak sayesinde trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılabilecek. Tutanaklar ve fotoğraflar sigorta şirketlerine verilecek, taraflar hasarlarını sigorta şirketlerinden alacak. Taraflar arasında anlaşmazlık olursa eski uygulamada olduğu gibi polis çağırılacak. Mersin Trafik Şube Müdürü Remzi İnceler, uygulamada kullanılacak olan kaza tespit tutanaklarının sigorta şirketlerinden temin edilebileceğini söyledi.

"Trafik kazası yaptığınızda karşı tarafla anlaşıp aracınızı çekmeden mutlaka ehliyet ve trafik sigortası kontrolü yapın" uyarısında bulunan İnceler, kazaya karışan araçların kesinlikle zorunlu trafik sigortası poliçelerinin olması gerektiğini belirtti. Tutanaklarda yer alan görgü tanığı bölümünü kazayı gören kişilerin ifadeleri doğrultusunda doldurmak gerektiğini vurgulayan İnceler, tutanakta yer alan fazla bilginin, işlemlerin hızlı yürümesini sağlayacağını ifade etti.

İnceler, "Kaza yapan taraflar, kazanın oluş şeklini birlikte tutanağa yazıp mutlaka imzalayacak. Tutanak hazırlandıktan sonra çekilen fotoğrafla birlikte karşı tarafın trafik sigortası veya kasko sigortası şirketine başvuru yapılacak. Sigorta şirketlerinin kaza sorumluluk değerlendirmesinde farklı sonuçlara ulaşılırsa, kaza tutanağı Trafik Sigortası Bilgi Merkezi (TRAMER) bünyesindeki Tutanak Değerlendirme Komisyonu'na sunulacak. Komisyon, 3 gün içinde tutanak ve fotoğrafları inceleyerek hata paylarını kesin olarak belirleyecek" dedi.

İnceler, sürücülerin aralarında tutanak düzenleyerek anlaşamayacakları ve trafik ekibi çağırmaları gereken zorunlu durumları ise şöyle sıraladı:
"Sürücü ehliyetsiz araç kullanılıyorsa veya yetersiz ehliyetle ile araç kullanılıyorsa, sürücünün yaşı küçükse, sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa, kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise, kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse, kazada sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse, kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, trafik kazası ölüm veya yaralanma ile sonuçlanmışsa."

 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 16:17:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?