5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Hasret bitti

TÜRK GEMİCİ YENİDEN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU

Aden Körfezi'nde korsanlar tarafından kaçırılan Türk bayraklı 'Horizon-1' adlı kuru yük gemisinin mürettebatıyla birlikte serbest bırakılmasının ardından Türkiye'ye gelen gemi personelinden Gürkan Sarı, Mersin'de yaşayan ailesiyle hasret giderdi.

Korsanların elinde 3 ay boyunca rehin tutulan ve fidye karşılığında kurtarılan 23 kişilik mürettebatla birlikte THY uçağıyla İstanbul Atatürk Havaalanı'na inen gemi personelinden Mustafa Sarı (33), Mersin'in merkez ilçe Mezitli'de yaşayan ailesine kavuşmak için aktarmalı uçakla Adana Havaalanı'na geldi. Buradan daha sonra karayoluyla Mersin'e geçen Sarı'nın Tece Mahallesi'ndeki evinde ise heyecanlı bir bekleyiş başladı. Aylar süren bekleyişin ardından oğullarını kapıda karşılayan baba Turgut Sarı (57) ve anne Gülperi Sarı (53) ile eşi Fadime Sarı (30) büyük sevinç yaşadı. Yaklaşık 8 ay önce Horizon-1 adlı gemide çalışmaya başlayan ve gemiyle çıktığı ilk yurtdışı seyahatinde korsanlara tutsak düşen oğluna özlemle sarılan Gülperi Sarı gözyaşlarına hakim olamazken, Fadime Sarı ise eşinin yanından bir an olsun ayrılmadı.

"ORADA HERKES ADETA KAFAYI SIYIRDI"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gürkan Sarı, gemide çok zor günler geçirdiklerini anlatarak, aç ve susuz geçen günleri geride bıraktıklarını, korsanların özellikle Ramazan ayında kendilerine adeta işkence yaparak, ay boyunca sadece bir öğün yemek verdiğini söyledi. Sarı, "Bize parça parça ekmeğin yanında içmemiz için çamurlu su veriyorlardı. Yediğimiz yemek ve ekmekle birlikte her şey mazotluydu. Böbreklerimden rahatsız olmama rağmen yine de tüm bu duruma direnmeye çalıştım" dedi.

Sarı, Mart ayında da korsanların saldırısına uğramalarına karşın yakalanmadıklarını hatırlatarak, ancak dönüş yolunda korsanların gemiyi rehin aldığını ve kafasına silah dayadıklarını anlattı. "Bizi ayakta tutan birlik ve beraberlik oldu" diyen Sarı, ancak buna rağmen korsanların kendilerine sürekli psikolojik baskı kurduğunu ve buna bağlı olarak da gemi mürettebatı arasında dahi bölünmeler ve tartışmalar yaşandığını söyledi. Sarı, "Orada herkes adeta kafayı sıyırdı. Kimse birbiriyle konuşmaz oldu. Çok kötü günler geçirdik" diye konuştu.

Korsanların gemiyi terk edip, askerlerin güverteye çıkmasıyla birlikte özgür olmanın haklı mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Sarı, o anda kendisini adeta dünyaya yeniden gözlerini açmış gibi hissettiğini söyledi.

"ŞU ANDA YAŞADIKLARIMIN GERÇEK OLUP OLMADIĞINI BİLMİYORUM"

Korsanların tüm kıyafetlerini aldığını belirten Sarı, kurtarma operasyonuna katılan ve adının Onur olduğunu öğrendiği bir astsubayın kıyafetlerini kendisine hediye ettiğini ve bunun de kendisini oldukça duygulandırdığını ifade etti. Sarı, gemicilik mesleğini sürdürüp sürdürmeyeceği sorusuna ise, "Artık duruma bakacağız. Akıp giden zaman neyi gösterir bilmiyorum. Bekleyip de göreceğiz" yanıtını verdi.

Kendilerini kaçıranların eğitimli ve profesyonel asker olduğunu ileri süren Gürkan Sarı, şu anda yaşadıklarının gerçek olup olmadığını bilmediğini ve kendisini adeta bir hayal dünyasında yaşıyormuş gibi hissettiğini de sözlerine ekledi.

Oğlunun kurtarıldığı haberini aldıklarından bu yana sevinçten uyuyamadıklarını kaydeden baba Turgut Sarı ise, ancak kötü günlerin artık geride kaldığını ifade ederken, anne Gülperi Sarı bugün çok mutlu olduğunu ve sevinç gözyaşları döktüğünü anlattı. Eşine yeniden kavuşabilmenin mutluluğunu yaşayan Fadime Şahin ise, sevinç gözyaşları döktü.

Türk bayraklı 'Horizon-1' adlı kuru yük gemisi, 8 Temmuz tarihinde Ukrayna'dan Çin'e sülfat yükü götürürken Somali açıklarında konsanlar tarafından kaçırılmış ve yapılan görüşmeler sonucu 89 gün sonra dün serbest bırakılmıştı.

TÜRK GEMİCİ YENİDEN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU
TÜRK GEMİCİ YENİDEN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU
TÜRK GEMİCİ YENİDEN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU
TÜRK GEMİCİ YENİDEN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2009 Çarşamba 15:13:01
Güncelleme :21 Ekim 2009 Çarşamba 16:12:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?