9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Havalar ısındı domates ucuzladı

Erdemli Örtü Altı Sebze Üreticileri Birliği (SÜBER) Başkanı Polat Serin, domatesin aşırı sıcaklar nedeniyle erken olgunlaştığını, bu nedenle ihtiyaç fazlası ürün ortaya çıktığını söyledi. 

Serin, Rusya'nın sebze üzerinde kalan ilaç kalıntısından dolayı ihracat kapılarını kapattığını ifade ederek, "Son günlerdeki aşırı sıcaklar serada yetiştirilen ürünün erken olgunlaşmasına sebep olmuştur. Erken olgunlaşmayla birlikte, üretim bir anda 3-4 kat artmıştır. İhtiyaç fazlası ürün ortaya çıkmıştır. Tüm bu sebeplerden dolayı iç piyasada fiyatlar düşmüştür" dedi. 

Meyve ve sebze hallerinde domates yığılması olduğunu kaydeden Serin, "Bölgemizde ne yazık ki kontrollü üretim yapılamamaktadır. Birlik olarak, üyelerimizi yalnızca domates ve salatalığa değil, diğer ürün çeşitlerine de yönlendirmek istiyoruz. Çiftçilerimiz biber, patlıcan, üzüm, karpuz, kavun ve hatta örtü altı meyve yetiştiriciliği de yapmalılar" diye konuştu. 

İlçede 12 bin 500 dönümlük arazide örtü altı yetiştiricilik yapılabildiğini, buraların da 3 bin 700 ile 4 bin dönümünde ailelerin geçimini seracılıkla sağladığını belirten Serin, şunları söyledi: 

"Hazirandan itibaren üreticilerimizin bir kısmını kontrollü tarıma geçireceğiz. Bundan sonraki hedefimiz de sertifikalı tarıma geçmek. Bu bir anlamda domatese ve bütün sebzelere tek tek kimlik vermek anlamına da geliyor. Ürünlere artık kimlik şart oldu." 

Serin, sertifikalı tarımla birlikte ihracatçının istediği sağlıklı, kaliteli, ilaç ve gübre kalıntısından uzak ürünlerin yetiştirileceğini ve bölge sebze piyasasının yeniden düzeleceğini kaydetti. 

Hasan Sarı adlı çiftçi de, domatesin fiyatının düşmesinden dolayı zarar edeceklerini ifade ederek, "1.5 dönüm seranın masrafı 15 ile 20 bin YTL arasında değişiyor. Henüz 6 ton ürün bile satamadım. 1 hafta önce 1 YTL olan domates, şimdi 20 YKr'ye kadar düştü. Böyle giderse masrafımızı bile karşılayamayacağız" şeklinde konuştu. 

Ahmet Şen adlı çiftçi ise, kendisinin domates yerine örtü altı kayısı yetiştiriciliğini tercih ettiğini ve bu yıl kayısının kilosunu 6 YTL ile 10 YTL arasında değişen fiyatlarla sattığını söyledi. Şen, "2 yıl öncesine kadar domates yetiştiriyordum. İmkanlarım dahilinde farklı ürünlere de yöneldim. Serada kaysı yetiştirdim. 18 Nisan'da hasat yapmaya başladık ve serada hasat bu hafta bitti. Örtü altı kayısı 10 YTL ile 6 YTL arasında alıcı buldu. Şimdi yüzümüzü güldüren kayısıyı açıkta da yetiştiriyorum"
dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2007 Çarşamba 11:58:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?