3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Havuz suyu mantar yapıyor!

Bozyazı Devlet Hastanesi Aile Hekimi Dr. Ayçe Tamer, havuz suyunda bulunan klorun vajinal mantar enfeksiyonlarına yol açtığını bildirdi.

Tamer, yaptığı açıklamada, yaz aylarında havuza girme sonrasında kadınlarda görülen vajinal mantar enfeksiyonlarındaki artışa dikkat çekerek, birçok kadının hayatı boyunca en az bir kez vajinal mantar enfeksiyonuyla karşılaştığını kaydetti.

Aslında mantar enfeksiyonunun sanıldığı gibi havuz suyundan bulaşmadığını, havuz suyunda bulunan klorun normal vajinal florada bulunan yararlı bakterileri öldürmesi sonucu mantar çoğalmasıyla oluştuğunu ifade eden Tamer, "Özelikle hava sıcaklığının artmasıyla genital bölgedeki nem artmakta ve vajinal mantar enfeksiyonları görülmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonlarının en sık belirtisi vajinal kaşıntı ve yanma hissidir, hatta dış genital bölgede kızarıklık ve şişme görülebilir. Bazen kaşımaya bağlı olarak ciltte sıyrıklar ve kanamalar oluşabilir. Genellikle hastalarda beyaz renkli, kokusuz, süt kesiği şeklinde akıntıya yol açar. Ayrıca idrar yaparken yanmaya, cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir" dedi.

Bu gibi bir durumdan korunmanın en basit yolunun genital bölgenin nemli kalmasını önlemek olduğunu vurgulayan Tamer, "Sentetik ve dar çamaşır kullanılmayıp, pamuklu ve hava almayı sağlayan çamaşırlar tercih edilmelidir. Ayrıca genital bölgenin temizliği için normal sabunlar değil, asidik derecesi 3.8 olan özel vajen sabunları tercih edilmelidir. Yaz aylarında havuz veya deniz sonrası ıslak mayo ile beklenmemelidir. Havuzdan çıktıktan sonra klorlu sudan arınmak için temiz su ile duş alınmalıdır. Özellikle gebelerde gelişebilecek vajinal mantar enfeksiyonu sonrası sirkeli su ile vajinal temizlik önerilir. Kaşınma, yanma, süt kesiği akıntı şikayetlerinde en yakın uzmana başvurulmalıdır. Doktorunuz size ağızdan alınan ilaçlar ve vajinal krem ve tabletler önerecektir. Tablo kısa sürede düzelse de vajinal mantar enfeksiyonları dirençlidir, sık tekrarlar, düzenli aralıklarla kontrol ve tedavi gerektirecektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2008 Pazartesi 10:54:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?