2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Hayvanlar keneye karşı ilaçlanıyor

Kene ısırması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı gün geçtikçe artarken Tarım Bakanlığı da keneyle mücadelesini sürdürüyor.

Bakanlık, keneye karşı mücadelesinde, 30 ilde, 7 bin 217 yerleşim biriminde yaklaşık 2.5 milyon büyük ve küçükbaş hayvanı ilaçladı. Yaklaşık 10 milyon hayvanı daha ilaçlamayı hedefliyor.

ANKA'ya bilgi veren Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri, kanatlı ve tilki, tavşan gibi yabani hayvanlarda yoğun olarak bulunan kenelerin yok edilmesinin mümkün olmadığı gibi kene ile mücadeleyi de olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Dünyada 850 kene türünden 30'a yakının Türkiye'de bulunarak hastalık bulaştırdığına işaret eden yetkililer, hastalığın taşıyıcısı olan kenelerle mücadeleye yönelik olarak 30 ilde, 7 bin 217 yerleşim biriminde 1 milyon 570 bin büyükbaş ile 821 bin 296 küçükbaş hayvanı ilaçladıklarını bildirdi.

-DİYANET'TEN KENELER İÇİN HUTBE VERİLMESİ İSTENDİ-

Yetkililer, kene popülasyonunun azaltılmasına yönelik özellikle sığırlarda kene mücadelesi yapıldığına dikkat çekti. Kene ile temasın önlenmesi için, Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığıyla beraber eğitim çalışmaları da düzenlediklerini kaydeden yetkililer, Diyanet İşleri Başkanlığı'na da bilgi notu gönderilerek konunun hutbelerde işlenmesinin yararlı olacağının belirtildiğini kaydetti.

Yetkililer, kene popülasyonunun azaltılarak, keneden doğan hastalıkların insan sağlığında oluşturduğu riskleri azaltması için çalışmaların sürdüğünü belirtirken, bu amaçla Bakanlıkça riskli olarak belirlenen 36 İl Müdürlüğüne toplam 3,6 milyon YTL ilaç alımı için ödenek gönderildiğini, 2008 yılı içerisinde ise, 16.4 milyon YTL'lik ilaç alımı için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

-YAKLAŞIK 10 MİLYON HAYVAN DAHA İLAÇLANACAK-

Ayrıca, riskli bölgeler olan Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bayburt, Bilecik, Bolu, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Giresun, Isparta, Mersin, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Muğla, Ordu, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa ve Yozgat'ta da çalışmaların devam ettiği ifade edildi. Buralarda, yaklaşık 10 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın ilaçlanarak kene popülasyonunun azaltılması için çalışılacağı kaydedildi.

-KENE İLE MÜCADELEDE VATANDAŞLAR DA DİKKATLİ OLMALI-

Tarım Bakanlığı yetkilileri, 2008 yılında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nda rol oynayan kenelere yönelik kendi çalışmalarının yanı sıra vatandaşların da bilinçlendirilmesine yönelik koruyucu önlemlere de dikkat çekti.

Buna göre yapılması gerekenler şöyle:

"-Keneler uçma ve sıçrama kabiliyeti olmadığından genellikle yerde bulunurlar. Bu nedenle vatandaşlarımızın uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olmaları gerekir.

-Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler, özellikle hayvancılıkla uğraşanlar, tarlada çalışanlar, mezbahada çalışanlar, repellent olarak bilinen böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler.

-Kenelerin bulunabileceği yerlere veya pikniğe gidildiğinde, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli, pantolonlar çoraplarının içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştırdığından tercih edilmelidir.

-Eve gelindiğinde vücut, özellikle koltuk atı, kulak içi ve çevresi, göbek deliğinin içi, dizlerin arakası, saç ve kıllı bölgelerin içi ve çevresi, bacak arası, bel bölgesi, kene yönünden kontrol edilmeli. Kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli ve bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalı.

-Kenenin uzaklaştırılmasından sonra ellerin su ve sabunla yıkanması, kenenin ısırdığı bölgenin ise iyot çözeltisi gibi bir antiseptikle, alkolle veya deterjanlı su ise temizlenmesi gerekmektedir.

-Keneler çıkartılırken öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. -Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

-Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske vb. giymeleri gerekmektedir.

-Kızarıklık ve yüksek ateş gibi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının belirtilerinin görülmesi halinde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."

ANKA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 10:27:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?