30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Hedef 8,5 milyon fidan dikmek

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2011 yılı hedefi 8 milyon 500 bin adet fidanı ve 3 milyar 500 milyon tohumu toprakla buluşturmak.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ağaçlandırma çalışmalarının hız kesmeden devam ettiği belirtildi. Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2011 yılında 10 bin hektar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon programı olduğu bildirilen açıklamada, hedefin, yapılan yoğun çalışmalarla programın yüzde 30 üzerine çıkmak olduğu kaydedildi.

Çalışmalarla ilgili açıklama yapan Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer de Tarsus’tan Anamur’a kadar uygun olan alanlarda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yaptıklarını ifade etti. Bu çalışmaların tamamının dozer, ekskavatör ve benzeri iş makineleriyle yapıldığına işaret eden Acer, “Bu alanlar bugüne kadar çok ciddi tahribat görmüş, hayvan baskısına maruz kalmış, zor tabir ettiğimiz sahalardır. Aynı zamanda doğası tamamen tahrip edilmiş ciddi erozyona uğramıştır. Torosların üst rakımları tabiatı gereği taşlık ve yüksek eğimi olan, işçiler ile çalışma imkanı olmayan sadece makinelerle toprak işlemesi yapılabilen yerlerdir. Buralarda yürütülen çalışmalara çok ciddi emek harcamaktayız. Saha hazırlıklarını bitirdiğimiz bu günlerden sonra sedir, karaçam ve kızılçam ağırlıklı fidanlar dikilmeye başlandı. Böylece geçmişteki gibi güzel ormanlarla bezenecek ve ekosistemin yeniden oluşması sağlanacaktır. Yani bu topraklar gerçek sahipleri olan sedir, karaçam ve kızılçam fidanlarına teslim edilecektir” dedi.

Acer, bu yılki hedeflerini de şöyle açıkladı: “2011 yılında 6 bin hektar alanda toprak işlemesi yaparak, 8 milyon 500 bin adet fidan dikmeyi ve 3 milyar 500 milyon adet tohumu toprakla buluşturmayı hedefledik. Burada yürüttüğümüz çalışmalar özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını şiddetle hissettiğimiz bu günlerde oldukça önemli. Bu sorunun çözümü yeşil dokunun ve orman alanlarının arttırılmasında yatmakta. Ormanlarımıza sahip çıktığımız gibi yeni ormanlar da tesis edebilmeyiz. Ağaçlandırma ve rehabilitasyon programları kapsamında çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Tüm gayretimiz suyu temiz, havası temiz daha yaşanabilir bir dünyayı gelecek nesillere bırakmaktır.”

iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2011 Cuma 18:02:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?