4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Hedef; 'cazibe merkezi' olmak

MERSİN BALIKÇILIKTA 'CAZİBE MERKEZİ' OLACAK

Mersin İl Tarım Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen; 'Yapay Resif Projesi' ile birlikte Silifke ve Erdemli koylarında balık popülasyonunun arttırılması hedefleniyor.

Bölgenin küçük balıkçı teknelerinin avlanma potansiyelinin arttırılmasının yanında sportif amaçlı balıkçılık ve aletli dalış için de söz konusu bölgenin bir 'cazibe merkezi' olarak öne çıkması da hedefler arasında yer alıyor.

İl Tarım Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre; İl Özel İdaresi'nin 2009 Yılı Yatırım Programı kapsamında yürütülen çalışmalara bağlı olarak Silifke ve Erdemli koylarında özel olarak hazırlanan toplam 250 adet yapay resifin denize atıldığı vurgulandı. Yapay resiflerle birlikte denizdeki ekosistemin korunması ve balıkçılığın korunması amaçlandığını ifade edilirken, üretimin arttırılması ve desteklenmesi için tasarlanan resiflerin aynı zamanda da sucul canlılara yapay bir barınak ve koruma alanı oluşturulmasının da sağlandığını dile getirildi.

Belirtilen koylara resif blokları da atılarak, denizde vahalar oluşturulması sağlandığını ifade eden İl Tarım Müdürü Mehmet Kara, bu vahalarda da deniz canlılarının yerleşerek burada barınıp, korunacağı gibi aynı zamanda üreyeceklerini anlattı. Kara, projeyle birlikte yasadışı trol avcılığının önüne geçilmesi, resife bağlı orfoz ve lagos türleriyle diğer balık türleri için yeni barınma ve üreme yerleri oluşturulması, balıkçılar için yeni ev alanları oluşturulmasının yanı sıra dalgıçlar için tür zenginliği yüksek yeni dalış alanları oluşturulması, bölgede mevcut pansiyon ve restoranların müşteri sayısının arttırılmasının da hedeflendiğini söyledi.

Silifke bölgesinde 7 alanda ve Erdemli bölgesinde de 6 alanda resif uygulamasına gidildiğine dikkat çeken Mehmet Kara, söz konusu bölgelere beton bloklar bırakılarak 'Yapay Resif Projesi'nin de bir bakıma tamamlandığının altını çizdi. Kara, “Ayrıca yapay resif uygulanan alanlara teknik ekipler tarafından 6 ayda bir dalışlar yapılarak, resiflerdeki canlı popülasyon artışları ve değişimler de incelenecek. Böylelikle projenin başarı durumu da takip edilmiş olacak. Silifke ve Erdemli bölgesinde bozulan ekolojik dengenin yeniden tesis edilmesi amacıyla sorun ve beklentilerimizi ortaya koyduk, çözüm önerilerimizi de gündeme taşıyarak projeyi hayata geçirmiştir. Projeyi başarılı bir şekilde uygulayıp tamamladığımız için de mutluyuz” dedi.

MERSİN BALIKÇILIKTA 'CAZİBE MERKEZİ' OLACAK
İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2010 Cuma 16:10:04
Güncelleme :25 Haziran 2010 Cuma 17:54:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?