5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Hepatit otobüsü Silifke'de

Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin (VHSD) 2 yıl sürecek olan projesi kapsamında Türkiye genelinde gizli hepatit hastalarını belirlemek için yola çıkan hepatit otobüsü Mersin'in Silifke ilçesine geldi.

3 gün boyunca Silifke'de vatandaşlara bilgiler verip test yapacak olan otobüste sorumlu hemşire Neslihan Alcı, laboratuar teknikeri Hamide Doğan, halkla ilişkiler sorumlusu Pınar Taner ve şoför Muharrem Cangül görev yapıyor.

Türkiye genelinde 4 milyonun üzerinde gizli hepatit taşıyıcısı olduğunu ve bunu belirleyebilmek için yollara düştüklerini ifade eden Sorumlu Hemşire Neslihan Alıcı, "Viral Hepatitle Savaşım Derneği olarak Türkiye'nin değişik illerini ve ilçelerini dolaşarak hepatit hastalığı ve hastalığın teşhisi konusunda halkı bilgilendiriyoruz. Öncelikle hastalığın görülme sıklığının en çok olduğu Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerini dolaşacağız. Silifke'den sonra Erdemli, Tarsus ve Mersin merkezde tarama ve bilgilendirme yapacağız" dedi.

Hastalık ve tedavisi hakkında bilgi veren Alıcı, şunları söyledi:"VHSD Eğitim ve test aracı içerisinde hepatit hastalığı teşhisi ve tedavisine yönelik bilgilendirmenin yanı sıra isteyen vatandaşlardan kan örneği alarak Hepatit B (B tipi sarılık) ve Hepatit C (C tipi sarılık) için teşhis testleri ve yine isteyenlere Hepatit B aşısı yapacağız. Hepatit otobüsü projesi Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri ve Kızılay'ın desteği ile gerçekleştiriliyor. Hepatit virüsü kan, vücut sıvıları ve cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Tedavi edilmemesi durumunda karaciğer kanseri, siroz ve hatta ölüme neden olmaktadır. Hepatit tedavisinde erken tanının önemi büyüktür. Bu nedenle hepatit hastalığı konusunda halkı bilinçlendirmek hastalığın teşhisi ve tedavisi konusunda eğitim sağlamak büyük önem taşımaktadır."
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 17:50:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?