2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Her 7 çocuktan biri astım hastası

Bozyazı Devlet Hastanesi Aile Hekimi Ayçe Tamer, her 7 çocuktan birinin astım hastası olduğunu belirterek, hastaların çoğunda belirtiler hafif olmasına rağmen astımın hala öldürücü bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastaneye başvuran çocukların yarısını astımlı çocukların oluşturduğuna dikkat çeken Tamer, burada önemli olan bir diğer konunun ilaç tedavileri, koruma yöntemleri ve kampanyalara rağmen hastalığın daha şiddetli ve yaygın hale gelmesi olduğunu kaydetti.

Hastalıkla mücadelede henüz başlangıç safhasındaki hastaların tespit edilip, hastalığın ilerlemesi ve ilaç bağımlı hale gelmesinin engellenmesi gerektiğine vurgu yapan Tamer, "Bugün her 7 çocuktan biri astım hastasıdır ve hastaların çoğunda belirtiler hafif olmasına rağmen astım hala öldürücü bir hastalıktır" dedi.

Astım hastalığını basitçe solunum yollarının iltihabı olarak tanımlayan Tamer, hastada çoğu kez sadece kuru öksürük, göğüste sıkışma hissi, nefes alıp verirken tıp dilinde 'vising' denilen çınlama sesi ve nefes darlığına neden olduğunu belirtti.

Ayrıca kalıtsal faktörler, hayat tarzı, çevresel faktörler ve psikolojik faktörlerin hastalığın oluşumunda ve seyrinde önemli rol oynadığını ifade eden Tamer, "Astımın en önemli özelliği gün ve gecenin farklı saatlerinde, yılın farklı mevsimlerinde değişkenlik göstermesidir. Krizlerin aralıkları uzun olabildiği gibi kısa da olabilir. Astım atağı çoğu kez gece ortaya çıkar. Uyuduktan birkaç saat sonra hasta rahatsız edici, kuru bir öksürük, nefes darlığı ve göğüs sıkışması ile uyanır. Boyun ve omuz kasları etkilenir. Soluk alıp verirken belirgin bir şekilde ıslık sesine benzer çınlama duyulabilir" diye konuştu.

Bazen astımın duygularla ilgili olduğu ve bu nedenle kişinin duygularını doğru bir şekilde dışa vurmayı öğrenmesi gerektiği yönünde tespitler bulunduğunu dile getiren Tamer, "Gülmek, ağlamak, hızlı soluk alıp vermek, soluğu tutmak gibi şeyler solunum ritminde çok büyük değişikliklere yol açabilir ve hastalığa yatkın kişilerde astım krizini tetikleyebilir" dedi.

Tamer, astımdan korunmak için yapılabilecekleri ise şöyle sıraladı: "Sigara içmeyiniz ve dumanından uzak durunuz. Soğuk havayı direkt olarak solumayınız, bir atkı yardımıyla havayı ısıtarak solumaya çalışınız. Egzersizlerinizi sıcak günlerde dışarıda, toz olmayan ortamlarda, soğuk günlerde kapalı spor salonlarında yapınız. Ruhsal geriliminizi en alt seviyede tutunuz. Viral enfeksiyon geçirenlerden uzak durunuz. Eğer alerjik bir bünyeye sahipseniz evde hayvan beslemeyiniz, eski giysilerinizi saklamayınız, yünlü halılar, peluşlu oyuncaklar kullanmayınız, evinizi rutubetten koruyunuz. Uyumadan önce evinizin havasını değiştiriniz. Yünlü, tüylü eşyalarınızı yazın güneş ışığı ile kışın çok soğuk havalarda balkona koyarak dezenfekte etme yolu ile mayt oluşumunu engelleyiniz. Yataklarınızda mayt koruyucu özel çarşaf takımı kullanınız."

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 16:25:06
Güncelleme :9 Kasım 2008 Pazar 16:31:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?