8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Hırsızlar, dolaptaki yemeği yediler

Mersin Sokak Çocukları Derneği'nin briketle örülen havalandırma boşluğunu kırarak içeriye giren kişi veya kişiler, içerideki bilgisayarları kırdıkları yerden çıkaramayınca, buzdolabındaki yeme ile salçayı yiyerek, VCD, televizyon kumandası ve çaydanlığı alıp kaçtı.

Edinilen bilgiye göre olay, önceki gece 3 Ocak Mahallesi'nde bulunan Mersin Sokak Çocukları Derneği'nde meydana geldi. Derneğin briketle örülü olan havalandırma boşluğunu kırarak içeriye giren kişi veya kişiler, kırdıkları yerden bilgisayar kasalarını geçiremeyince, buzdolabındaki yemekleri yiyip, içeride bulunan VCD, televizyon anteni, televizyon kumandası ve çaydanlığı alarak kaçtı. Açılan deliğin küçüklüğünden dolayı, hırsızlık olayının muhtemelen çocuk yaştaki kişi ya da kişilerce yapılmış olabileceği tahmin ediliyor.

Olayla ilgili polis soruşturma başlatırken, dernek binasına gelen Mersin Sokak Çocukları Derneği Başkanı Sebahat Aslan da, hırsızlık zanlılarının bir ihtimal sokakta yaşayan çocuklar olabileceğini söyledi. Daha önce de dernek binasına girenlerin olduğunu, ancak hırsızlığın ilk kez yapıldığını belirten Aslan, çalınan malzemelere ve girdikleri yerin küçüklüğüne bakarak bunu çocukların yaptığını anlamanın mümkün olduğunu ifade etti. Sokakta kalan çocukların barınma ve karnını doyurmak için böyle bir işe girişmiş olabileceklerinin tahmin edildiğini dile getiren Aslan, geçmişte sokaktaki çocukların barınmasına yönelik bir çalışma yaptıklarını, ancak kabul görmediğini söyledi. Sokakta yaşayan çocukların beslenme, barınma, sağlık, eğitim gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik hazırlanan protokolün "Mersin'de sokak çocuğu kalmadığı" gerekçesiyle kabul edilmediği ileri süren Aslan, hazırladıkları protokolün Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından geri çevrildiğini söyledi.

Sokakta yaşayan çocuklar için hazırladıkları protokolün kabul edilmesi durumunda bu çocuklara gece barınacakları bir mekanın sağlanmış olacağını anlatan Aslan, sığınacak yeri olmayan ve madde bağımlısı olan çocuğun hırsızlık yapmaya kalkışabileceğini dile getirdi. Aslan, "Derneğe girip hırsızlık yapanın sokakta yaşayan çocuklar olduğunu düşünüyorum. Bu çocuklar sokakta yaşadıkları ve madde bağımlısı oldukları için yalnızca bizim derneğe değil, başka yerlere de girip hırsızlık yapabiliyorlar. Çünkü ihtiyaçları var ve bu ihtiyacı gidermek adına bunu yapıyorlar. Geçmişte sokakta yaşayan çocukları gece barındırmak adına bir çalışma yaptık. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Mersin Valiliği, Mersin Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Mersin Barosu'nu projeye ortak etmek istedik. Ön protokol de hazırlandı, ancak Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü 'Sokakta yaşayan çocuk mevcut değildir' diyerek bu protokole yanaşmadı. Ama bu çocuklar sokakta yaşıyor ve her gün hırsızlık yapmaya devam etmekteler.Bugün Mersin'de kışın en az 25-30'a yakın çocuk sokakta yaşamaktadır. Yazın ise mevsim koşullarında müsait olması ile sayı 100'e kadar çıkmaktadır. Bu çocukların kalabilecekleri bir gece barınağına acil ihtiyaç var. Barınağın hazırlanması için bizimle işbirliği yapsınlar. Biz üzerimize düşen görev ne ise yerine getirmeye hazırız. Çocuklar gece ve gündüz risklerine karşı korunmalı. Çocuklar, sokakta yaşadıkları sürece hem kendilerine hem de topluma zarar veriyorlar" dedi.

Sokakta yaşayan ya da madde bağımlısı çocuklara yönelik iyileştirme çalışmalarının süreklilik arz etmemesi nedeniyle çok başarılı olamadığını söyleyen Sebahat Aslan, şöyle konuştu:
"Sokakta yaşayan çocuklara yönelik çok şey yapamadık. İyileştirme süreci süreklilik isteyen bir iştir. Çocukları rehabilite edecekseniz barındırmanız gerekiyor. Çocukların kalacakları yer olmadığı için süreç çok başarılı olamadı. 'Madde Bağımlısı Çocukları İyileştirme Projesi'nin bir ayağı da gece barınağı hazırlamak. Gece barınağının tüm koşullarını hazırladık, ancak Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü kabul etmediği için çocuklar sokakta kalmaya devam ediyor. Ne kadar rehabilite ederseniz edin gündüz ihtiyaçlarını karşılayacağı ve gece barınacağı bir yer olmadığı sürece bu çocuklar bu şekilde hareket etmeye devam edeceklerdir."

 

iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 12:17:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?