5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Hızlı tren Mersin'de

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adana ile Mersin arasındaki rayların yenilendiği, 'Ray Otobüsleri'nin devreye konulduğunu ve bunun Mersin açısından önemli bir gereksinim olduğunu belirtti.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından Mersin ile Adana arasındaki ray hattının yenilenmesiyle devreye konulan ve saatte 140 kilometre hıza ulaşan 'Ray Otobüsler' ile birlikte iki kent arasındaki tren yolculuğu 75 dakikadan 45 dakikaya düştü.

'Ray Otobüsleri' ilk seferi ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman tarafından gerçekleştirdi. Bakan Yıldırım ve Genel Müdür Karaman, Adana Tren Garı'ndan Mersin'e doğru yola çıktı. Yıldırım, yolculuk esnasında treni bir müddet kendisi kullandı. Ray Otobüsü, Mersin'de Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Mersin Valisi Hüseyin Aksoy tarafından karşılandı. Mersin Tren Garı'nda gerçekleştirilen törene aynı zamanda TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er ve Ömer İnan da katıldı.

Buradaki törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adana ile Mersin arasındaki rayların yenilendiğini ve 'Ray Otobüsleri'nin devreye konulduğunu ve bunun Mersin açısından önemli bir gereksinim olduğunun altını çizerek, Türkiye'de demiryolu yolculuğunun yüzde 5'in altında olduğu bir dönemde, Mersin'deki kullanım oranının ise yüzde 20 seviyesinde olduğunu hatırlattı. Bugün gelinen noktada 4.5 milyon Mersinlinin her gün Adana'ya gidiş-geliş yaptığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, bu nedenle de Mersin'in söz konusu hizmeti hakettiğini belirtti. Yıldırım, "Ferhat'ın dağları delip, Şirin ile buluştuğu gibi biz de dağları deliyoruz, ovaları geçiyoruz. Tünellerle, viyadüklerle yolları bölüyoruz, hayatları birleştiriyoruz. Şimdi bölünmüş yollarla birlikte trafik kazaları yüzde 64, ölüm oranları da yüzde 89 oranında azaldı. Bizim amacımız vatandaşa hizmet edip, onun hayatını kolaylaştırmak, yaşam kalitesini arttırmaktır. Son 1 haftalık süreçte Türkiye'de demiryolları gündemde. 13 Şubat'ta Türkiye'ye 40
yıllık özlemiyle buluştu. Eskişehir-Ankara arasında 253 kilometre hızla ilerleyebilen hızlı tren seferlerini hayata geçirdik. Türkiye, 5.5 yıllık zaman diliminde hızına hız kattı" dedi.

"GEMİ TRAFİK SİSTEMİ BOĞAZ'DAN SONRA İLK DEFA MERSİN'E KURULACAK"
'Gemi Trafik Sistemi'nin Boğaz'dan sonra Türkiye'de ilk defa Mersin Limanı'nda yapılacağı bilgisini de veren Yıldırım, bu sayede denizdeki tüm araçların adım adım izleneceğini ve böylelikle hem deniz kirliliğinin önleneceğini, hem de deniz trafiğinin emniyeti sağlanacağını dile getirdi. Türkiye'nin aynı zamanda da bu sistemin dünya ölçeğinde öncüsü olduğunu savunan Yıldırım, tüm dünya ülkelerin Türkiye'nin edindiği tecrübe ve birikim ışığında sistemi kendi ülkelerinde uygulamaya başladığını anlattı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise, Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü, dış ticaret hacmini 33 milyar dolardan 333 milyar dolara çıkardıklarını, bu rakamı da kara, deniz ve hava ulaştırma ağlarının gelişmesi sayesinde elde ettiklerini belirtti. Türkiye'nin, demiryolu ulaşımında gelişmiş ülkelerle yarıştığını ifade eden Bakan Tüzmen, "Adana ile Mersin arası, 78 dakikadan 40 dakikaya indi. Bu, 2 misli daha hızlı ulaşım demek. Bu çok önemli bir gelişmedir ve bu gelişmeyi Halep-Mersin arasındaki seferlerde de hayal ediyorum, tüm bu çalışmalarda emeği geçen başta Sayın Bakanımız olmak üzere tüm TCDD personeline şükranlarımı sunuyorum" dedi.

İki kentin arasındaki süreyi 45 dakikaya düşüren seferlerin önemine dikkat çeken Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise, Mersin'den Adana'ya veya Adana'dan Mersin'e çalışmak için her gün binlerce insanın seyahat ettiğini, bu hizmet sayesinde de yolculuklarının daha hızlı ve konforlu hale geldiğini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 21:36:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?