5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Hollanda Büyükelçisi Mersin'de

Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Marcel Kurpershoek, şu anda bir ticaret gezisinde olduğunu ve Mersin'i de kapsayan bölgenin ekonomik yapısını incelediğine dikkat çekerek, Türkiye ile Hollanda arasında ekonomik alanda nasıl bir işbirliği yapılabileceğini belirlemeye çalıştığını söyledi.

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Mersin'e gelen Büyükelçi Kurpershoek, Vali Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. Kurpershoek, Adana, Gaziantep ve Mersin illerini kapsayan bir ticaret gezisinde olduğuna dikkat çekti. Mersin'e ilk defa geldiğini ve şu ana kadarki izlenimlerinin de oldukça olumlu olduğunu kaydeden Kurpershoek, kentin ekonomik yapısını inceleyip, yatırım imkanlarını değerlendirme noktasında çalışmalarda bulunacağını anlattı.

Mersin'de gerçekleştireceği ziyaret ve temaslarda edineceği bilgilerin yanı sıra yapacağı incelemelerle birlikte Türkiye ile Hollanda arasında ekonomi alanında nasıl bir işbirliği içine girilebileceğinin de masaya yatırılacağını kaydeden Marcel Kurpershoek, ardından da Türkiye ve Hollanda İçişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen ve Mersin İl Özel İdaresi'nin de pilot olarak seçildiği 'Yerel Yönetimlerde İdari Kapasitenin Geliştirilmesi (EALA) Projesi'ne dikkat çekti.
Ziyaretten duymuş olduğu memnuniyeti dile getiren Vali Hüseyin Aksoy da, Mersin ile Hollanda arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinden yana olduklarını ve bu kapsamda da Büyükelçi Kurpershoek'in gerçekleştirmiş olduğu ziyaretin de oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

Aksoy, özellikle Mersin ile Hollanda arasında çeşitli alanlarda işbirliği yapılabileceğini ve söz konusu alanların belirlenmesi noktasında da çalışmalarda bulunulabileceklerini kaydetti. Mersin'in, Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından birine sahip olduğuna dikkat çeken Aksoy, özelleştirme süreci tamamlanan ve yeni yatırımlarla bölgeye hizmet eden Mersin Limanı'nın oldukça önemli bir liman haline geldiğini savundu.

Aksoy, kentin 'Lojistik Merkez' olma noktasında oldukça önemli bir açılım ortaya koyduğunun altını çizerek, "Bu kapsamda da 'lojistik köy' olabilecek noktaların belirlenerek, 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'na işlendi. Özellikle Avrupa'dan Asya'ya yapılacak olan ihracat ve ithalatta Mersin Limanı bir köprü vazifesi üstlenecek. Mersin'i ticari ve lojistik alanda öne çıkartan bir diğer özelliği de demiryolu bağlantılarıdır. Bunun dışında da Adana'daki Şakirpaşa Havaalanı'na çok yakın bir pozisyonda. Tüm bu özellikler de Mersin'in, diğer bölgelere göre önemli avantajlarıdır" dedi.

Mersin'in aynı zamanda da bir tarım kenti olduğunu dile getiren Hüseyin Aksoy, kentte yaklaşık 1 milyon ton civarında bir narenciye üretimi gerçekleştirildiğini, sebze-meyve üretiminin yanı sıra örtü üstü ve örtü altı yetiştiricilikte de kentin kendisini öne çıkarttığını anlattı. Vali Aksoy, Mersin'de özellikle tarım teknolojilerinin daha iyileştirilmesi, alternatif tarım ürün yetiştirilmesi noktasında Hollanda'nın deneyim ve tecrübelerinden yararlanabileceğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz hafta EALA Projesi kapsamında Hollanda'da bir takım temaslarda bulunduklarını ve orada tarım alanında yapılan çalışmaları da yerinde görme fırsatı yakaladıklarını belirten Aksoy, bunun yanında da Mersin'de bir 'Organize Tarım Bölgesi' oluşturmak istediklerini ve bu noktada da karşılıklı bir işbirliği süreci içine girilebileceğini, bunun da tarım ve tarıma dayalı sanayi alanında da geliştirilebileceğini savundu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 13:46:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?