5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Hububat fiyatı hüsrana uğrattı

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, hububat üreticilerinin üretim maliyetinin 61 kuruş olduğuna dikkat çekerek, kilogram başına açıklanan 55 kuruş primlik fiyatın çiftçiyi hüsrana uğrattığını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarını değerlendiren Cengiz Gökçel, 50 kuruş olarak açıklanan buğdayın kilogram fiyatının tavan değil taban fiyat olması gerektiğini savundu. Geçtiğimiz yıl hububat taban fiyatının 56 kuruş olarak belirlendiğini hatırlatan Gökçel, bu yılki fiyatların çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını vurguladı. Küresel iklim değişikliğinin yanı sıra girdi maliyetlerindeki artışla birlikte 2008 yılında 10.2 milyon tonluk bir üretim kaybı olduğunu hatırlatan Gökçel, hububatta fiyat istikrarının sağlanamaması nedeniyle üreticilerin alternatif ürünlere yöneldiğini dile getirdi.

Bu yıl ilk defa Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ile Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), Türkiye'de ilk defa geçmiş yıllarda hasat döneminde yaşanan sıkıntıların bu yıl yaşanmaması için bir araya gelip, ortak bir çalışma yürüttüğüne dikkat çeken Gökçel, bu noktada da çiftçileri mağdur etmeyecek bir fiyatın belirlenebilmesi için çok ciddi açılımlar ortaya konulduğunu, bu gelişmenin de üreticiler olarak kendilerini umutlandırdığını ifade etti. Gökçel, "Ancak tüm bu olumlu havaya rağmen açıklanan hububat fiyatları bizi adete hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü geçtiğimiz yıl 56 kuruş olan alım fiyatı ne yazık ki bu yıl 50 kuruş olarak açıklandı ve buna ek olarak 5 kuruşluk da destek verileceği bildirildi. Ancak TZOB tarafından açıklanan üretim maliyetiyse 61 kuruştu. Buna yüzde 30'luk bir çiftçi karını da eklediğimizde 77 kuruşluk bir taban fiyatı bekliyorduk. Dolayısıyla açıklanan fiyat ne maalesef bu yıl da çiftçinin perişan edecek" dedi.

Artan girdi maliyetleri, taban fiyatının düşüklüğü ve bunun yanında verilen tarımsal desteğin yetersiz kalması gibi nedenlerden dolayı çiftçilerin hububat yerine alternatif ürünlere yöneleceğini dile getiren Gökçel, bunun doğal bir sonucu olarak da hububatta sıkıntı yaşanacağını ve Türkiye'nin de yurtdışından hububat almak zorunda kalacağını iddia etti. Cengiz Gökçel, tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin düşürülerek, üreticilerin desteklenerek tarlasına ektiği üründen kar elde etmesini sağlayacak bir sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun yerine getirilmesi durumunda Türkiye'nin dışa bağımlılıktan kurtulacağını, elde edilen gelirin döviz olarak dışarıya çıkmasının önüne geçileceğini söyledi.

Bugün gelinen noktada çiftçilerin üzerinde bir takım oyunlar oynandığını ileri süren Gökçel, "Bu oyunlara artık bir son verilmeli. Çitçilerin sorunları kalıcı çözümler bulunmalı ve gerekli destekler verilerek, tarımsal üretimin geliştirilmesi için imkan sağlanmalı" diye konuştu. Gökçel, Türk çiftçisinin gerekli desteği göremediğini ve bu durumun da çok ciddi bir sıkıntı olduğunun altını çizerek, TMO'nun hem fiyat istikrarını sağlaması, hem de dışarıdan gelecek ürünlerin bir şekilde önüne geçmesinin de bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 17:03:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?