3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Hububata teşvik istendi

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mehmet Ateş, hububat ürünlerindeki girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek, Türkiye'nin ithalatçı ülke konumuna gelmemesi için bu ürünlerdeki teşvikin arttırılması gerektiğini söyledi.

Ateş, yaptığı açıklamada, bu yıl mercimekte yaşanan sıkıntının tamamen doğa olayıyla ilgili küresel ısınmanın bir etkisi olduğunu ifade ederek ancak sıkıntının temelinde üretim politikalarının yattığını kaydetti. Trakya bölgesinin geçmişte büyük bir çeltik alanı olduğunu hatırlatan Ateş, Mersin'de de o dönemde yaklaşık 200 bin dönümlük alanda çeltik ekildiğini, ancak gelinen noktada bu rakamın bugün 2 bin dönümlere düştüğünü vurguladı.

Bilinçli olarak çeltik alanlarının yok edildiğini, ekim alanlarının kısıtlandığını ileri süren Ateş, bu duruma gelinmesinde sulak alanların yok olmasının da etkili olduğunu söyledi.

Türkiye'nin hububatta, ihracatçı ülke iken ithalatçı ülke durumuna geldiğini vurgulayan Ateş, bu üründeki girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ifade ederek, "Gübre, ilaç ve tohum. Bu 3 faktör inanılmaz para tutuyor. Bir de bunların üstüne elektrik ve su giderini koyduğunuzda çok büyük maliyet oluşturuyor. Bu ürünler gelişmiş ülkelerde teşvik görüyor. Ancak bizim ülkemizde bu teşvikler çok
düşük. Önce bunların desteklenmesi gerekir. Bize göre bu destekler parasal olarak değil, tohuma, mazota, gübreye yapılması lazım" dedi.

Önümüzdeki dönemlerde sıkıntı yaşanmaması için ekim alanlarının belirlenmesi ve tarım haritalarının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Ateş, bunun yanında desteklenecek ürünlerin de iyi belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Ateş, bu desteği göremeyen çiftçinin ekim yapmadığını, bu nedenle de ülkenin dışarıya bağımlı kaldığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 13:00:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet ayata IP: 78.166.127.xxx Tarih : 31.08.2008 21:46:39

bencede hukumet bu konuya el atmalı ekmegin 300 gıramı bugun 70kr ama bugdayın kilosu 60kr buna bir denge getirilmeli