2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Hükümetin alevi açılımı

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Alevilerin sorun ve sıkıntılarının çözülüp, taleplerinin yerine getirilmesi noktasında hükümetin tüm kesimlerle görüşmesi çağrısında bulundu.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Alevi Dede ve Babaları İstişare Toplantısı'nın 3. ayağı Mersin'de gerçekleştirildi.

Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde (Cemevi) düzenlenen toplantıya Mersin'in dışında Adana, Antalya, Hatay ve Gaziantep gibi illerden de katılım sağlandı. Etkinlikte Alevi dedelerine maaş bağlanmasının yanı sıra Cemevleri'nden su ve elektrik parası alınmamasına yönelik gündeme getirilen öneriler masaya yatırıldı.

Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, bugün gelinen noktada Alevi hareketinin güçlenerek ivme kazandığını, bunun yanında demokratik hak ve taleplerin de her ortamda dile getirilmeye başladığını vurguladı. Özdil, AK Parti Hükümeti'nin uluslararası arenada da dikkat çeken konuya duyarsız kalamadığını ve bu noktada da bir 'Alevi Açılımı' ortaya koyduğunu hatırlattı.

Önümüzdeki süreçte hükümet tarafından masaya Aleviler ile ilgili bir çalışmanın konulacağını tahmin ettiklerini, ancak konuyla ilgili olarak ortada net bir şeyin de bulunmadığını anlatan Özdil, inançla ilgili olarak dile getirilen talepleri de vakıflara ve derneklere değil de dedelere sormayı uygun bulduklarının altını çizerek, inanç dışında kalan ve toplumu ilgilendiren konularda da gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.

Özdil, Alevi dedelerinin, "Maaş bağlanarak devletin memuru konumuna düşeriz" gerekçesiyle maaşa karşı çıktığını, ancak Cemevleri'nin su ve elektrik parasının devlet tarafından karşılanmasına sıcak bakıldığını vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan ile görüşmesini de değerlendiren Özdil, "Hükümetin yetkili bir Bakanının geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklaması aynen şöyleydi; 'Bu konuda ilgili bütün kurumlarla ve bütün kesimlerle görüşeceğiz.' Bu noktada Sayın Başbakan, İzzettin Doğan ile görüşebilir. Biz bunun olabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda 6 yıldır bu görüşmeyi yapmayan hükümetin bu tasarrufu hangi yönden kullanacağını da halen bilmiyoruz" dedi.

Türkiye'de kimin ne kadar insanı temsil ettiğinin çok net bir şekilde bilindiğini, bu kapsamda da hükümetin kiminle görüşmesi gerektiğini de bildiğini savunan Özdil, doğru insanlarla doğru zamanda görüşülmesi durumunda da Türkiye açısından, toplumsal barış açısından sağlıklı bir süreç yaşanacağını dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 17:56:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?