4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Hurdacılar tepkili

HURDACILAR TEPKİLİ

Mersin Hurdacılar Odası Başkanı Metin Altundaş, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan 'Tehlikesiz ve İnert Atıkların Geri Kazanımı Tebliği”nin ülke genelinde geri dönüşüm ve hurdacılıkla uğraşan 280 bin esnafın işsizler ordusuna katılmasına neden olacağını ileri sürdü. Altundaş, “Söz konusu tebliğ ile ülkemizde sayıları 10'u geçmeyen büyük firmaların ekmeğine yağ sürülürken, küçük ve orta ölçekli hurdacı esnafı ise kaderine terk edilmektedir” dedi.

Altundaş, yaptığı açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan tebliğ ile geri dönüşüm tesisi kurulacak alanın en az 20 bin metrekare olması ve yıllık kapasitesinin 50 bin ton ve üzeri olması zorunluluğu getirdiğini hatırlatarak, bu kriterlere uyan bir tesis kurmanın bedelinin 15-25 milyon lira olduğunu belirtti. Bu zorunluluğu getirmenin, zaten zor şartlar altında çalışan ülke genelindeki hurdacı esnafının yüzde 98'inin tasfiyesi anlamına geleceğini ileri süren Altundaş, "Hükümet bu tebliği derhal geri çekmelidir. Aksi taktirde işsizler ordusuna yenileri eklenecektir” diye konuştu.

Altundaş, bugün Mersin'de 67 bin metrekare alan üzerinde kurulu Hurdacılar Sitesi'nde 100 esnafın bulunduğunu, söz konusu tebliğle ise bir esnaftan yaklaşık bir hurdacı sitesi kurulması istendiğini kaydederek, şöyle devam etti; "Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 12.05.2010 tarih ve 27579 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre; geri kazanım tesisinin 20 bin metrekare alan üzerine kurulması, yıllık 50 bin ton kapasitesinin bulunması ve bunun sanayi kapasite raporu ile belgelenmesi gerekmektedir. Ancak bu kriterlerin yerine gelebilmesi için oluşturulacak altyapıya gerekli makina teçhizat ve depolama alanın maliyeti 15 ila 25 milyon liraya mal olmaktadır. Ülke genelinde büyük yatırımlarla hurdacılar sanayi siteleri kurulmuştur. Ancak hiç bir sitede 20 bin metrekarelik bir işyeri mevcut değildir. Bu tebliğ zaten zor şartlar altında çalışan ülkemizdeki hurdacı esnafının yüzde 98'inin tasfiyesi anlamına gelmektedir. Sadece Mersin'de 400'e yakın hurdacı esnafının ve bu esnaflarla hiçbir iş vasfı olmayan, toplayıcılık yaparak bu işten geçimini sağlayan toplamda 3 bin kişinin işsiz kalması anlamına gelmektedir. Oysa yalnızca Mersin'de ayda 10 bin ton hurda atık toplayıp çevre ve doğayı koruyan, ülke ekonomisine aylık 4 ila 6 milyon lira arasında katkı sağlayan bir sektör, ne pahasına olursa olsun korunmalı, yok olmasına göz yumulmamalıdır."

Uygulamanın, sadece hurdacı esnafını değil doğayı, çevreyi ve diğer meslek sektörlerini de önemli ölçüde etkileyeceğini öne süren Altundaş, " Şöyle ki; Mersin'de bulunan 400'e yakın hurdacı esnafının yerini sadece bir veya iki lisanlı firma alacaktır. Bu firmalar miktarı az olan hurdaları bulundukları yerden almayacaklardır. Dolayısıyla bu atıklar geri dönüşüme girmeyip yeniden işlevlik kazanamayacaklarından zayi olacaklardır. Buda hem ekonomik hem de çevresel zarara yol açacaktır. Ülkemizin zor ekonomik şartların içinde olduğu, işsizlik ve ekonomik krizle boğuştuğu şu dönemde istihdam yaratabilmek için önemli paketler hazırlanıp iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Böyle bir yasa ve tebliğ ile tüm ülkede oluşacak yaklaşık 280 bin kişilik yeni bir işsizler ordusu daha yaratılacaktır. Bu durum yapılan istihdam çalışmalarıyla büyük bir zıtlık oluşturmaktadır. Bu durum yalnızca ekonomik açıdan değil, sosyolojik açıdan da büyük tehlikelere gebedir. Hurda toplayıcılık işinde çalışan binlerce vasıfsız işçi, işsiz kalmaları durumunda yasa dışı işlere yönelebilirler. Bu durumda ülke huzuru ve asayişi bakımından büyük tehlike içermektedir. Çevre ve Orman Bakanlığı bu yasayı hazırlarken hiçbir hurdacı odasından ve hurdacıdan görüş ve bilgi almamıştır. Bu yasa ülkemizde bulunan ve sayıları 10'u geçmeyen büyük firmaların ekmeğine yağ sürmekten, küçük ve orta ölçekli hurdacı esnafını yok etmekten başka bir işe yaramamaktadır" dedi.

Altundaş, yasanın tekrar gözden geçirilerek bir an önce ortadan kaldırılması, hurdacı esnafından görüş alınarak yeniden bütün esnafın faydalanacağı şekilde düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2010 Pazartesi 15:18:03
Güncelleme :21 Haziran 2010 Pazartesi 15:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?