3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

İçme suyu musluklardan akıyor!

Mersin'in Bozyazı ilçesi, yıllardır özlemini çektiği içme suyuna kavuştu.

Bozyazı'ya yaklaşık 45 kilometre mesafede bulunan Karamanastır'dan getirilen su, musluklardan akmaya başladı.

Karamanastır suyunun ilçeye getirilmesi nedeniyle Gürlevik Mahallesi'nde tören düzenlendi.

Bozyazı halkının yoğun ilgi gösterdiği törende konuşan Kaymakam Mehmet Kamil Sağlam, 2025 yılında dünya nüfusunun üçte birinin şiddetli derecede su sıkıntısı çekeceğini vurguladı.

Dünyada yaklaşık 1.1 milyar insanın temiz içme veya kullanım suyundan yoksun olduğunu ifade eden Sağlam, "Her yıl yaklaşık 5 milyon insan temiz su ile ilgili hastalıklardan dolayı ölmektedir. 2025 yılında dünya nüfusunun üçte biri şiddetli derecede su sıkıntısı çekecektir. Halen dünyada 2.8 milyar insan şehirlerde yaşıyor, bu rakam 2025'te 4.5 milyara yükselecek. Şehirler temiz suya fazla ihtiyaç duymakta olup aynı zamanda daha büyük atık su sorununa yol açmaktadır. Şehir nüfusunun artması ciddi su sorunlarını beraberinde getirecektir" dedi.

Bozyazı Belediyesi'nin içme su tesisi ile ilçenin uzun süreli su ihtiyacını giderdiğini kaydeden Sağlam, "Ancak atık su sorunu halen ilçemiz açısından tehdit olmaya devam etmektedir. Belediyecilik açısından önemli alt yapı hizmeti olan kanalizasyonunda kısa sürede programa alınıp yapılması, şehrimizin ve içerisinde yaşayanların sağlıkları ile doğrudan bağlantılıdır" diye konuştu.

Sağlam, konuşmasının sonunda içme suyunun Bozyazı halkına hayırlı olması dileklerinde bulundu. Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet Ballı ise, 2006 yılında ihalesi yapılan Karamanastır Su İsale Hattı Projesi'nin planlanandan önce bitirildiğini hatırlatarak, ilçenin 100-150 yıllık içme suyunu karşılayacak olan projenin yaklaşık 8 milyon YTL'ye malolduğunu bildirdi.

Bugünün Bozyazı'nın bayramı olduğunu söyleyen Ballı, 'Su hayattır' diyerek yola çıktıklarını belirterek, yıllarca boşuna akıp giden suyun, artık Bozyazılının musluklarından akacağını ifade etti.

MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, milliyetçiliğin vatanına, milletine, beldesine hizmet etmek olduğunu dile getirerek, " Milliyetçilik 45 kilometre mesafeden su getirmektir, milliyetçilik yol yapmaktır, halkına hizmet etmektir. Bu millete kul olmak, köle olmaktır. En güzel en iyi şekilde hizmeti yerine getirmektir” dedi.

MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik de, milletlerin, devletlerin hayatta kalması için temiz ve sağlıklı su kaynaklarına sahip olması gerektiğini vurgulayarak, “Onun için biz su kaynaklarımızı iyi kullanacağız. Bozyazı'ya içme suyunun getirilmesinde emeği geçenleri kutluyorum" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından su vanasının kurdelesi törenle kesilerek, içme suyu musluklara verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 13:04:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sıla IP: 88.229.194.xxx Tarih : 29.10.2008 14:21:35

BOZYAI halkına hayırlı olsun emeğe geçen herkese teşekürler.SAYIN BELEDİYE BAŞKANIMIZ rahmetli GÜRSEL KAVUNA DA TEŞEKÜRLER ve DOĞAN DENİZE allah mekanı cennet olsun onaların dilekleri yerine geldi ya onlar için dualarımız eksik etmeyeli lütfen emeğe saygı gösterelim.