3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

İftarda az ve yavaş yiyin!

Mersin İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, Ramazan ayında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini, bu nedende de iftar ve sahurda birdenbire çok fazla yemek yenilmemesi gerektiğini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, genel olarak toplam yiyecek alımının Ramazan'da sınırlandığını, bunun da enerji alımında azalmaya ve ağırlık kaybına neden olabileceğinin altını çizerek, "Ramazan sonrası bireyler alışılmış oldukları yeme alışkanlıklarını sürdürürler. Orucun detoksikan yani toksinleri temizleyici etkisi vardır. Oruç tutan insanlar belirli bir şekilde beslendikleri için organizma bir ay dinlenmektedir" dedi.

İftar ya da sahurda azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmesi önerisinde bulunan Kemik, yemeklerin seçiminde de çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılması, bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmeğin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kemik, yetişkin bir insanın günde an az 1.5-2 litre su içmesi gerektiğinin altını çizerek, Ramazan ayında sıvı alımına dikkat edilmesini, ağır işlerde çalışan işçilerin oruç tutmaları halinde su kaybına bağlı olarak şok geçirdiklerinin belirlendiğini, bu nedenle yeterli miktarda su içilmesi gerektiğini söyledi. Kemik, iftarda yemeğe ne çok sıcak, ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmasını önererek, "Bağırsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği bunun yanında yoğurt ve meyve veya tatlı olarak da sütlü tatlılar alınabilir" diye konuştu.

Sahurda protein içeriği fazla olan gıdaların, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdiğini bu nedenle de yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi ürünlerin tüketilmesine işaret eden Kemik, sahurun kahvaltı şeklinde bir öğün olabileceğini, bol sıvı alınarak su içilmesi, bunun yanında da meyve tüketilmesini önerdi.

Sadece su içerek oruç tutulmasının da sakıncalı olduğunu sözlerine ekleyen Aytekin Kemik, bu durumda yorgunluk, dikkatle azalmaların olabileceğini, bunun dışında da sahura kalkmadan oruç tutulursa aç kalma süresinin artacağı için metabolik hızın düşeceğini, buna bağlı olarak da kişide halsizlik ve baş ağrısı görüleceğini belirtti. Şeker hastaları, hamileler, emziklilerin oruç tutmaması gerektiğini vurgulayan Kemik, Ramazan'da kilo alınmaması için nelere dikkat edilmesi konusunda da açıklamalarda bulundu.

Aytekin Kemik, şu önerileri dile getirdi:
"Mutlaka sahura kalkın. Sahur yemeklerini azar azar, iyice çiğneyerek yiyin. Çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere mutlaka sahurda yer veriniz. İftarda orucunuzu hafif bir yemekle açın. Sebze yemekleri tüketin, ağır tatlılardan kaçının. Bol su için. Azar azar, sık sık yiyin. İftar yemeğinden kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 11:50:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?