30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

İhracat artıyor, çiftçinin yüzü gülüyor

İHRACAT ARTIYOR, ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Yılbaşının ardından meyve ve sebze ihracatı hız kazandı. 50 dolarlık teşvik alan domates ile teşviki 125 dolara çıkan limon, ihracatta ilk sırayı almaya başladı.

Limon ve domates üretiminde söz sahibi olan Mersin'in Erdemli ilçesinde ihracat dolayısıyla Yaş Meyve ve Sebze Hali de hareketlendi.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, yaptığı açıklamada, Erdemli'de 12 bin dönüm serada domates üretimi yapıldığını belirterek, "Şu an domateste birinci dikim dediğimiz güzlük dikimin hasadı yapılıyor. İhracatlık domatesin kilogramı 1 lira 30 kuruştan gidiyor. Bu fiyat gerek üretici gerekse tüketici açısından son derece makul bir fiyat. Bu fiyat geçmiş yıllara göre çok daha iyi bir fiyat" dedi.

Birçok ülke ve bölgenin bu yaz ayında tuta zararlısından dolayı ürün kaybı yaşadığını da hatırlatan Dölek, "Tuta zararlısına karşı Mersin'in önde gelen domates üretici ilçeleri Erdemli ve Silifke'deki üreticiler son derece bilinçli bir mücadele başlattılar ve dolayısıyla bu mücadelelerinin meyvesini de aldılar. Ürünler beklentilerin üzerinde bir fiyatla değerlendirildi" diye konuştu.

Bölgede yürütülen çalışmalarla bilinçli üretim sayesinde ihracatta sıkıntı oluşturan kalıntı probleminin tamamen ortadan kalktığını, bölgede üretilen ürünlerin gerek iç piyasada gerekse dış piyasada tercih edildiğini dile getiren Dölek, "İhracatta herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Üreticilerimiz oldukça hassas ve bilinçli üretim yapıyorlar. Bu hassasiyet bölge çiftçimizin bugün yüzünü güldürüyor" dedi.

Limona verilen teşvikin 125 dolara çıkmasıyla birlikte limonda da hareketlilik yaşanmasını beklediklerini anlatan Dölek, "Limona 125 dolarlık teşvik verildi. Konu ile ilgili olarak ihracatçılar bilgilendirildi. Önümüzdeki süreçte bu teşvikin olumlu etkilerini görmek mümkün olacak diye düşünüyoruz. Ürün çiftçinin elinde kalmayacak, en azından hasadı zamanında yapılabilecek. Limonda hareketlenme bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bölgeden ürün alan tüccarlardan Nedim Güneşli ise bölgede yetiştirilen ürünlerin piyasada ilk tercih olmasından kendilerinin de memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bölgeden çeşitli meyve sebze alarak piyasaya sunuyoruz. Özellikle fiyatlar hem satıcı hem de alıcı açısından oldukça uygun. Üstelikte Erdemli ve Silifke'de yetiştirilen ürünlerin son derece kaliteli olduğunu görüyoruz. Bu yılki üretimden herkes ekmek yiyecek, en iyi tarafı da bu" dedi.

İHRACAT ARTIYOR, ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR
İHRACAT ARTIYOR, ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2011 Çarşamba 11:50:01
Güncelleme :5 Ocak 2011 Çarşamba 12:13:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?