4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

İhracatlık kiraz üreticisini güldürdü

Mersin'in Erdemli ilçesinde ihracatlık kiraz hasadına başlandı. Kilogramı 3 TL'den alıcı bulan kiraz üreticinin yüzünü güldürüyor.

İhracatlık kiraz hasadına başlanan Erdemli'ye bağlı Çamlı köyünün muhtarı İlyas Erdem, ihracat firmaları tarafından kiraz alımlarına başlandığını belirterek, "Bu yıl üreticimizin yüzü ihracatlık kirazla güldü.

Daha önce küçükbaş hayvancılıkla geçimini sağlayan köylülerimiz şimdi meyvecilik ve sebzeciliğe yöneldi. Köyümüz kaliteli şeftalisi ve domatesi ile adını duyurdu. Bir süre sonra alternatif ürün arayışları ortaya çıktı. Köyümüzde alternatif ürün olarak sunulan kiraz şu anda İngiltere başta olmak üzere, Rusya ve son yıllarda da Arap ülkelerinden talepler almaya başladı.

Köylülerimiz de bu talepler doğrultusunda kiraz yetiştirince fiyatlar beklentimiz doğrultusunda geldi. Sonuçta da üreticimizin yüzü güldü" dedi.Köylerinde 5 bin dönüm arazi üzerinde tarımsal üretim yapıldığını ifade eden Erdem, "Bunun bin dönümünde kiraz, 2 bin 500 dönümünde şeftali, sebze ve diğer meyveler üretilmektedir. Bin dönüm kirazımızdan geçen yıl kuraklık sebebiyle 250 ton ürün almıştık. Ancak bu yıl havaların yağışlı gitmesi ve kuraklık yaşanmaması dolayısı ile verimde arttı. Bu yılki rekolte beklentimiz 400 ton'un üstünde bekliyoruz. Üretilen bu kirazın köyümüze getirisi ise 1 milyon TL 'nin üzerinde olacak" diye konuştu.

Kirazın kalitesi ile ilgili bilgiler veren Erdem, "Erdemli'de ihracatlık kiraz üreten ilk köy olmamız açısından bir avantajımız var. Şu an köyümüzde 3-4 ihracatçı kiraz alıyor. İhracatçılarımız özellikle Napolyon Ziraat 900 cinsi kiraz alımı yapıyorlar. Üreticilerimizde bu tercih doğrultusunda ürün yetiştirdiler. Biz burada daha çok ihracatçı ile çalışmayı arzu ediyoruz. İç piyasada da aracılar ile çalışmak istemiyoruz. Burada üreticinin de tüketicinin de kazanmasından yanıyız" dedi.

Erdem, köylülerin kiraz toplamada çalışması dolayısı ile istihdam oluştuğunu da kaydetti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 13:43:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?