4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

İhracatta artış eğilimi sürüyor

İHRACATTA ARTIŞ EĞİLİMİ SÜRÜYOR

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, 2010 yılının ilk çeyreğindeki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22'lik artış göstererek 25 milyar 686 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Özellikle Mart ayında ihracat açısından çok önemli gelişmeler yaşandığını belirten Mahmut Arslan, söz konusu gelişmenin de uzun zamandır sonucu merakla beklenen yeni IMF Anlaşması ile ilgili olduğunu söyledi. Arslan, hükümetin IMF ile yeni bir stand-by imzalanmayacağını açıklamasıyla birlikte piyasaların anlaşma beklentisinin de son bulduğunu hatırlattı. Bu kararın aynı zamanda ihracatçıların üzerindeki döviz kuru baskısının azalması bakımından önemli olduğunu anlatan Arslan, şöyle konuştu: "Alınan

kararın ardından geçen 1 aylık süreçte görüldü ki, artık piyasalar IMF'siz yola devam edebileceklerine inanmış durumda. Bu ay içerisinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) tüm zamanların yükseliş rekorunu kırması da bunun kanıtı diye düşünüyorum."

Hem döviz kurları, hem de faiz cephesinde de belirtilen dönemde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını hatırlatan Arslan, yeni dönemin ihracatçıların geçmiş yıllarda değerlenen TL karşısında yaşadıkları olumsuzlukları telafi edecekleri bir dönem olması beklentisi içinde olduklarını anlattı. Euro-dolar paritesinin Türkiye'nin dış ticareti açısından önemli bir konu olduğunu, bu nedenle dikkatle takip edilmesi gerektiğini anlatan Arslan, düşük faiz oranlarının sürdürülerek yatırımların önünün açılmasının yanı

sıra ara malı ithalatının yerli üretimle ikame edilmesi yoluyla dış ticaret açığının makul seviyede tutulmasının bir diğer önemli başlıklar olarak öne çıktığını anlattı. Arslan, "Görüldüğü gibi uluslar arası piyasalardaki rekabetçiliğimizi artırmak için değişen şartlara karşı gözlerimizi açmak ve sürekli dinamik olmak zorundayız. Çünkü, ancak bu sayede rakiplerimizi geride bırakabiliriz. Biz de çalışmalarımızı bunun bilincinde olarak sürdürüyoruz" dedi.

Türkiye genelindeki ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Arslan, 2010 yılı Mart ayındaki ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34'lük bir artışla 9 milyar 569 milyon dolara ulaştığına dikkat çekti. Arslan, bunun yanında yine 2010 yılının ilk çeyreğindeki ihracatın yüzde 22 oranında artarak 25 milyar 686 milyon olarak kayıtlara geçtiğinin altını çizdi.

2010 yılının üçüncü ayında ilk iki ayda olduğu gibi iki haneli bir ihracat artışı sağlanmasının hem ihracatçının kendisine olan güvenini artırdığını hem de moralleri yükselttiğine işaret eden Mahmut Arslan, sektör bazındaysa Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan ilk üç sektörün; otomotiv, hazır giyim ve konfeksiyon ile demir çelik olduğu bilgisini verdi. Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Irak'ın en fazla ihracat yapılan ülkeler olarak öne çıktığını ifade eden Arslan, AKİB'den yapılan ihracatın

geçen yılın aynı dönemine göre Mart ayında yüzde 33 artarak 568 milyon dolara, 2010 yılının ilk 3 ayında ise yüzde 17'lik artışla bir milyar 543 milyon dolara ulaştığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2010 Pazartesi 13:51:01
Güncelleme :19 Nisan 2010 Pazartesi 18:16:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?