3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

İhracatta sıkıntı ortadan kalktı

Mersin İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, Tarım Bakanlığı'nca yapılan çalışmaların narenciye ihracatına olumlu etki yapacağını söyledi.

Oluğ, yaptığı açıklamada, geçen yıldan bu yana uygulanan yaş meyve ve sebzelerde kimyasalların kayıt altına alınması uygulamasında Mersin'in pilot il olduğunu belirterek, "Şu anda narenciyede toplam üretim alanının yüzde 30-35'i kayıt altına alındı. Mersin İl Tarım Müdürlüğü olarak narenciye ihracatına hazırız. Özellikle Dış Ticaret Müsteşarlığımızın, Devlet Bakanımız Kürşad Tüzmen'in, Tarım ve Köy İşleri Bakanımız Mehmet Mehdi Eker'in bölgemiz tarımını dikkate alarak yaptığı çalışmalar, bölge tarımının yaşadığı ihracat sıkıntısını ortadan kaldırdı. Narenciye ihracatında bu sene herhangi bir problem yaşanmayacak" dedi.

Ürünlerin ve kullanılan pestisitlerin kayıt altına alınması ile yurt dışında, özellikle Rusya'da Türk ürünlerine karşı güvenin arttığını ifade eden Oluğ, "Ruslar daha önce de gelerek bahçelerimizde incelemelerde bulundu. Üretilen ürünleri yerinde gördüler. Bundan dolayı da bir güven ortamı oluştu. Tarımda yapılan çalışmaların meyvesini bu yıl fazlasıyla alacağız" diye konuştu.

Mersin'de 100'ün üzerinde katma değer getiren ürünün yetiştirildiğini vurgulayan Oluğ, "Mersin tarımının ülkemize olan ekonomik katkısı çok büyük. Mersin tarımda çok önemli bir bölge. İlimizin limanının olması, burada serbest bölgenin bulunması, Ortadoğu ve Akdeniz'e açılan bir kapı olması dolayısı ile Mersin, ticarette ve tarımda bir dünya kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Bölgeye açılacak olan havalimanıyla ihracatın farklı bir boyut kazanacağı da açık. Havalimanı tarım için artı bir avantajdır. Bu Mersin için artı bir gelir anlamı taşıyor" açıklamasını yaptı.

Ris Mersin Projesi kapsamında okullarda da eğitimlere başlanacağını vurgulayan Oluğ, eğitimler ile üreticilerin bilinçlendirildiğini, tüketicilerin bilinçlenmesi için de çalışmalara başlandığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 15:15:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?