5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

İhraçlık domates 1 dolar

Mersin'in Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, ilçede yazlık yetiştirilen ve ihraç edilen domatesin kilosunun 1 dolara alıcı bulduğunu söyledi.

Dölek, yaptığı açıklamada, Erdemli'de yazlık sezon için 12 bin dönüm örtü altında domates üretimi yapıldığını ve 100 bin ton rekolte beklediklerini belirterek, "Erdemli'de üretilen domatesin yüzde 80'i ihracata yönelik olarak yetiştirilmektedir. Bugün Erdemli'den domates alan 14 ihracatçı firma, ürünleri Rusya başta olmak üzere Hırvatistan, Bulgaristan, Romanya gibi Balkan ülkeleri ile Suudi Arabistan, Suriye ve Irak gibi Ortadoğu ülkelerine ihraç etmektedir" dedi.

Bugün kilosu 1 dolardan alıcı bulan domatesin ihracat getirisinin 60-80 milyon TL olmasının beklendiğini ifade eden Dölek, "Özellikle her geçen gün üreticimizin bilinçlenmesi ihracatta yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırıyor. Bilindiği gibi Çiftçi Kayıt Sistemine girmeyen ürünler artık ihraç edilemiyor. Son yıllarda üretime yönelik yapılan eğitimlerinde meyveleri toplanıyor. Bugün ilçemizde dünya standartlarında, raf ömrü uzun domatesler üretiliyor" diye konuştu.
Erdemli Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atilla Küçük de havaların yağışlı geçmesinden dolayı hasadın 15 gün gecikmeli başladığını, ihracat bazında çalışan firma sayısının önümüzdeki günlerde bölgede artış göstermesinin beklendiğini kaydetti.

Rusya'ya domates ihracatı gerçekleştiren Celiller İhracat Şirketi yetkilisi Hacı Ali Kundakçı ise firmalarının özellikle Rusya'ya ihracat yaptığını belirterek, "30 çalışan ile hasadın ilk günlerinde günlük 26 ton ürünü hazırlıyoruz. Bu, önümüzdeki günlerde iki üç katına çıkacak. İhracatta sorun yaşanmaması en büyük dileğimizdir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 12:36:41
Güncelleme :26 Nisan 2009 Pazar 12:38:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?