2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

İhtişamlı krallık gün ışığına çıkıyor

Turizm ve Kültür Bakanlığı, Mezitli Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi iş birliğiyle bu yıl 7.si gerçekleştirilen Soloi-Pompeiopolis kazı çalışmaları start alırken bilim dünyasına ışık tutacak Kizzuwatna Krallığı’na ait önemli bulguların açığa çıkarılması bekleniyor.

Doç.Dr.Remzi Yağcı’nın bilimsel başkanlığında gerçekleştirilecek olan kazılar soli höyükte ve sütunlu caddede olacak. Höyük alanının üç tarafı kazılarak burada Hitit stratigrafi tabakalaşmasını bulup Hitit ve Kizzuwatna Krallığı’nın mimari buluntuları açığa çıkacak.

Sütunlu caddede ise 2000 yılında bulunan tanrı heykellerinin eksik parçaları ve yeni alanların varlığı araştırılacak.
Her yıl sürpriz buluntuları ortaya çıkardıklarını söyleyen Doç. Dr. Remzi Yağcı bu yıl ki hedeflerinin tarih sahnesinde adı pek geçmeyen Kizzuwatna Krallığına ait önemli ipuçları bulmak olduğunu belirtti.Yağcı ,”Kilikya bölgesinde Hitit İmparatorluğundan önce yaşamış önemli bir krallık olan Kizzuwatna ile ilgili yepyeni bilgiler kazılar sonunda gün ışığına çıkacak” dedi.

Tarihe verdiği destekle uygarlığın aydınlatılmasında büyük katkıları olan Mezitli Belediye Başkanı Dr. Hakan Demirsoy, Kazılar sonucunda Akdeniz Bölgesi’ni aydınlatacak yeni bulguların Mersin’i daha cazip hale getireceğine inandığını ifade ederek kazı çalışmalarına herkesin destek vermesini istedi.

Mehmet Çakır - Kenthaber / Mezitli
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2005 Perşembe 12:10:59
Güncelleme :7 Temmuz 2005 Perşembe 17:04:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yılmaz ayık IP: 85.97.168.xxx Tarih : 16.07.2005 15:05:43
Mersin tarihi,doğası,denizi ile mükemmel bir kent.Ancak bütün bunlara rağmen mersin sahipsiz bir şehir görüntüsünde maaesef.çok fazla tarihi dokuya sahip olmasına rağmen yine üzüntüyle beirtelim bunlar kaderlerine terk edilmiş miraslar olarak toprak altında bizleri beklemektedir.Bu tür kazı çalışmaları mersini çok seven biz mersinlileri umutlandırmaktadır.mersin hak ettiği yere gelmeli,turizm alanında artık bu kötü kaderini değiştirmelidir.bu da bu çalışmalara gerekli özeni gösteren yöneticilerimiz sanayilerimiz sayesinde olacaktır.şimdiden emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz