5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

İki Yunanlı kuzenlerini arıyor!

Yaklaşık 87 yıl önce kaybettikleri ve isimlerini dahi bilmedikleri kuzenlerini bulabilmenin umuduyla Yunanistan'dan Mersin'e gelen 2 amca çocuğu, sokak sokak gezip akrabalarını bulmaya çalışıyor.

1922 yılına kadar Mersin'in Silifke ilçesinde yaşayan Kıwranogov ailesinin bir bölümü Yunanistan'a göç ederken, bir bölümüyse Silifke'de hayatlarına devam etti. Ailenin büyüklerinden olan Maria Kıwranogov, Arap olan ve Mersin Limanı'nda hamallık yapan eşi ve çocuklarıyla birlikte Anadolu'da kalmaya karar verdi. Dağılan aile gittikleri yerlerde hayatlarını sürdürmeye çalıştı.

1928 yılında Yunanistan'ın Drama kentine bağlı Kalıosargos köyünde dünyaya gelen Georgus Kıwranogov, Türkiye'de kalan akrabalarıyla bağını koparmadı. Kendisiyle aynı tarihte doğan ve aynı adı alan amcasının oğlu ile birlikte Silifke'deki halasıyla mektuplaşan Kıwranogov, daha sonra evlenerek çocuk sahibi oldu. Bugün 3 çocuğu ve 7 torunu olan Kıwranogov, yıllarca görmediği ve adını dahi bilmediği kuzenlerinin peşine düştü. Geçtiğimiz yıl adaşı Georgus ile birlikte Yunanistan'dan yola çıkıp farklı tarihlerde iki kez Silifke'ye gelen Kıwranogov, sokak sokak gezdi ancak akrabalarının izine rastlayamadı. Bu yıl tekrar Mersin'e gelen Kıwranogov, bu kez kuzenlerine ulaşacağına inandığını söyledi.

Mersin'in en kalabalık caddelerinde elinde halası ve kuzenlerinin fotoğraflarıyla dolaşıp, yoldan geçen vatandaşlara tanıyıp tanımadıklarını soran Georgus Kıwranogov, halası Maria'nın çocuklarının hiçbirini tanımadığını ve onlarla hiç görüşmediğini belirterek, "Ağabeyim onları tanıyor ve isimlerini de biliyordu. Kendisi 1964 yılında kuzenlerimize Almanya'daki bir Türk arkadaşının yardımıyla ulaştı ve daha sonra da mektuplaşmaya başladılar. Elimdeki siyah-beyaz fotoğrafları da o mektuplaşmalar sayesinde alabildik. Ancak bir süre sonra ağabeyim de onların adresini kaybetti. Ağabeyim ölünce geçmişimizle aramızdaki tek bağ da kopmuş oldu. Ben de amcamın oğlu olan Georgus Kıwranogov ile birlikte 2 yıldan bu yana kuzenlerimi arıyorum" dedi.

Kuzenlerinin bugün 54 yaşında olduğunu tahmin ettiğini dile getiren Kıwranogov, onları bulacağına yönelik içinde bir umut olduğunu ve bu umut ışığının da kendisini Yunanistan'dan yola çıkartıp Mersin'e kadar getirdiğini söyledi. Kıwranogov, 3 günden bu yana kentte olduklarını ve sokak sokak gezip akrabalarını aradıklarını anlatarak, Silifke'de daha önce yaşadıkları köyde de araştırma yaptıklarını, orada yaşayan insanlarla konuştuklarını ancak hiçbir sonuca ulaşamadıklarını kaydetti. Annesinin Türkiye'de doğup büyüdüğünü dile getiren Georgus Kıwranogov, bu nedenle de annesinin ana dili olan Türkçe'yi çok iyi konuştuğunu sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 15:00:10
Güncelleme :26 Mayıs 2009 Salı 15:11:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALİ IP: 88.229.41.xxx Tarih : 27.05.2009 09:05:59

ERKEN DEYİLMİ ARAMAK İÇİN,ACELE ETMESEYDİNİZ ZAMAN VAR DAHA