3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

İlk Bilim Merkezi Mersin'e kuruluyor

Türkiye'nin ilk 'bilim merkezi'nin, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) desteğiyle Mersin'de kurulacağı açıklandı.


2006 yılında etüt çalışmalarına başlanan, 2007 yılının Eylül ayında da projelendirilen merkezin, en kısa sürede hayata geçirileceği, bu kapsamda bütçe oluşturulduğu belirtildi.


İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Şahin, Mersin İTÜ Mezunları Derneği Başkanı Mehmet Göre ve dernek yöneticileriyle birlikte; Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 'Bilim Merkezi' projesi ile ilgili bilgi verdi. Proje kapsamında yürütülen çalışmaları incelemek için Mersin'e geldiğine dikkat çeken Şahin, üniversite olarak söz konusu projeyi desteklediklerini, bu kapsamda da kentte bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunduğunu hatırlattı.


'Bilim Merkezi' projesini gerek kent yöneticilerinin, gerekse de kent insanının sahiplenmesinin oldukça önemli olduğuna işaret eden Şahin, "Ben teknik üniversite olarak tabii ki bu projenin arkasındayım. Ancak proje, her ne kadar Sayın Mehmet Göre'nin çabalarıyla bugünlere gelse de projenin asıl sahibi Mersin Üniversitesi olmalıdır. Biz, İTÜ olarak da gereken desteği kendilerine vermeye her zaman hazırız" dedi.


İTÜ'nün 235 yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilgisini veren Şahin, burada asıl önemli olanın da Türkiye'ye verilecek olan hizmet olduğunu, bu noktada emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti.


İTÜ'nün araştırmacı bir kimliği olduğunu, bu kapsamda Türkiye'nin en çok araştırmacı yetiştiren kurumu olduğunu vurgulayan Şahin, en yakın üniversite ile aralarındaki farkın da iki kat olduğunu dile getirdi. Türkiye'de kurulu olan toplam 20 devlet üniversitesi ile ortaklık anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Muhammet Şahin, anlaşmayla birlikte belirtilen üniversitelerde öğretim üyesi yetiştirileceğini, aynı projeyi Azerbaycan'daki üniversitelere de önerdiğini, projeyi diğer Türk Cumhuriyetleri'nde de gündeme getireceğini anlattı.


Mersin İTÜ Mezunları Derneği Başkanı Mehmet Göre de 21. yüzyılla birlikte dünyada yeni bir çağın başladığına ve bunun adının da 'bilgi çağı' olduğuna dikkat çekerek, dünyada her şeyin hızlı bir değişim ve gelişim süreci gösterdiğini, bununla birlikte her şeyin aynı zamanda değişim ve yenilikçi bir sistem üzerinde ilerlediğini söyledi. Göre, bilgi çağında Türkiye'nin dünyaya ayak uydurması gerektiğini, bu durumun sağlanamaması halinde bunun bir dayatmayla gerçekleştirileceğini ileri sürdü.
Uygarlığın bilimden geçtiğini, bilimin de hür bir atmosfer istediğini belirten Göre, "Uygarlığın, çağdaşlığın olduğu yerde fakirliğe, cehalete, karanlığa, işsizliğe yer yoktur. Bunların yerine; hak, hukuk, adalet, hürriyet, bilim, ekmek ve kısacası geleceğe güvenle bakmak olacaktır. Bu ise topyekün bilgi toplumu olmakla mümkündür. Bunun yolu da ancak bilim toplum merkezleri ve bilim toplum parkları ile hedeflenebilir. Çünkü toplumun en gencinden en yaşlısına, yani toplumun bütününe hitap etmektedir.


Bilim toplum merkezleri; içinde bulunduğumuz bilgi çağında, Türkiye'mizin, bölgemizin ve kentimizin kalkınmasına katkıda bulunmak, üretilen bilgiyi doğrudan halka aktarmak için gerekli olan kuruluşlardır" dedi.


Bu kapsamda 'Mersin İTÜ Bilim Merkezi'nin kurulması için 2006 yılında etüt çalışmalarını tamamladıklarını, 2007 yılının Eylül ayından bu yana da proje çalışmalarında bulunduklarını anlatan Göre, üniversitelerin bilim üreten kurumlar olduğunu ve üretilen bilimsel bilgiden de sadece öğrencilerin faydalandığını, halkın bu durumdan istifade edemediğini vurguladı. Göre, bilimin halkla buluşabilmesi için de bilim merkezlerine ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, bu kapsamda Mersin'in merkez ilçe belediyesi olan Yenişehir Belediyesi tarafından kendilerine 5 dönümlük bir arazinin tahsis edildiği bilgisini verdi.

Göre, "Bu proje, 7'den 70'e bütün Mersinlilerin yararlanabileceği bir projedir. Bunun içerisinde her türlü faydayı bütün halkımız görecektir. Bu merkezler, üniversitelerde üretilen bilgiyi doğrudan doğruya halka ulaştıracaktır. Mersin'de kongre merkezi, fuar alanları ve buna benzer merkezler var. Ama eksik olan şey bilim merkezidir. Söz konusu merkezler olmadıktan sonra bilim adına ne yaparsak yapalım halk
bilmediği için bir işe yaramaz. Bu nedenle de projeyi bir an önce harekete geçirmeliyiz, yani 'bilim toplumu' olmak için ilk adımı atmak zorundayız" diye konuştu.
'Mersin İTÜ Bilim Merkezi Projesi' ile birlikte Türkiye'deki ilk 'bilim merkezi'nin, Mersin'de kurulacağının altını çizen Mehmet Göre, bu kapsamda başta Mersin Valiliği olmak üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da desteğini aldıklarını dile getirdi. Göre, projenin hayata geçirilebilmesi için gerekli bütçenin oluşturulacağını, bu kapsamda gereken adımların atıldığını, projenin önemli bir aşama kaydettiğini vurguladı.

İha
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2008 Cumartesi 15:43:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?