8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

İmarzedenin hukuk zaferi

Mersin'de bir İmarzede, BDDK ve SPK hakkında ''kanunun kendisine yüklemiş olduğu görevleri tam anlamıyla yapmamış olması ve vatandaşı zarara uğrattığı'' gerekçesiyle açtığı davayı kazandı.

Kazanılan davada, İmarzede 21 bin 950 YTL tutarındaki Devlet İç Borçlanma Senedi bedelini faiziyle birlikte 30 bin 242 YTL olarak BDDK ve SPK'den aldı.

Davacı Mustafa Koç'un avukatı Hasan Ahi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''İmarzede'' vatandaşların haklarını alabilmek için İmar Bankası aleyhine dava açma yerine BDDK ve SPK hakkında ''kendi görevlerini ihmal etmiş olmaları'' düşüncesi ile hareket edip ''hizmet kusuru'' işledikleri iddiasıyla Ankara 7. İdare Mahkemesine dava açtıklarını söyledi.

Ahi, 30 Aralık 2003 tarihinde başlayan dava serüveninde yılmadıklarını, haklılıklarına inanarak ve adaletin tecelli edeceğine güvenerek hareket ettiklerini; davanın 20 Temmuz 2006 tarihinde sonuçlandığını ve kendilerine yeni tebliğ edildiğini kaydetti.

BİR İLK

Müvekkili olan emekli öğretmen Mustafa Koç gibi diğer İmarzedelerin de haklarını alabilmeleri için BDDK ve SPK hakkında dava açmalarını öneren Ahi, kararın Türkiye'de bir ilk olduğunu ve bütün İmarzedelere emsal teşkil edeceğine dikkati çekerek şöyle devam etti:

''İmar Bankası madem Devlet İç Borçlanma Senedi satamazdı, bunu piyasaya süremezdi, böyle bir yetkisi yoktu da neden müdahale etmediniz? Bu banka bütün ulusal televizyon kanallarında ve gazetelerinde aylarca reklam yayınlandı. Madem bunların yetkisi yoktu; bütün Türkiye'de 'bunları ben satıyorum' diye ilan ederken sen neden 'ey İmar Bankası dur bakalım, senin bunlara yetkin yok, sen
milleti kandırıyorsun' demedin? Sen bunu demiş olsaydın, vatandaş İmar Bankasına güven duymayacaktı ve Türk ekonomisinin tarihine 'İmarzede' diye bir kavram girmeyecekti.''

Ahi, İmar Bankası aleyhine değil BDDK ve SPK hakkında hizmet kusuru işledikleri iddiasıyla açılan davada kendileri açısından mutlu sona ulaşmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''İmar Bankasından bono alanlar sadece İmarzede değil aynı zamanda BDDK ve SPKzededir. Çünkü, 2499 SPK kanununun 22'nci maddesi sermaye piyasasını ilgilendiren her türlü işlemin iletişim araçları ile yapılan yayın, duyuru ve reklamları izlemek, ve bunlardan yanıltıcı olduğunu tespit ettiklerini yasaklamak, gereği yapılmak üzere ilgili kurumlara bildirmenin SPK'nin görevi olduğunu belirtiyor.''

''UMARIM DİĞERLERİ DE KAZANIR''

Emekli öğretmen İmarzede Mustafa Koç da evinde adeta bayram havası yaşandığını ifade ederek, ''20 yıldan daha fazla dişimden tırnağımdan artırdığım paraya gitti gözüyle bakıyorduk, ama, mücadele ile mutlu sona ulaştım. Umarım diğer İmarzedeler de haklarını geri alabilirler'' dedi.
AA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2007 Cumartesi 11:56:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
scarlet IP: 212.174.63.xxx Tarih : 19.03.2007 12:45:46
paramı 3 sene kullandıkları halde sadece 3 milyar TL.verdiler.Başbaka'ın açıklamasına göre 10 büyük banka ortalaması alınacaktı.Öyle olsaydı 25 milyar TL. almam gerekecekti.kendi imkanlarıma göre devam etseydim 30 küsür milyar TL. faiz almam gerekiyordu.benim cebime olması gereken bu para şimdi kimin cebinde?Bu kayıplarımız inşallah karşılanır.Türkiye'nin hukuk devleti olduğuna olan inancım bu haberle biraz daha güçlendi..