2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

İnat uğruna ihracatçı oldu!

Mersin'de şarküteri işletirken inat uğruna mantar sektörüne giren işletmeci, bugün yılda 700 ton mantar üreterek, üretiminin bir kısmını Rusya, Gürcistan, Irak ve KKTC'ye ihraç ediyor.

"Çukurova Gıda 2008 Fuarı"na katılan ve merkezi Mersin'de bulunan Fizan Mantarcılık, sektörde lider olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. İşletme sahibi Süleyman Temiz, yaklaşık 9 yıl önce şarküteri işletirken inat uğruna girdiği mantar sektöründe bugün birçok ülkeye ihracat yapar duruma geldiklerini belirtti. Temiz, 1999 yılına kadar Mersin'de şarküteri işlettiğini, şarküteri dükkanında müşterilerine mantar da satmak istediğini ve bunun için görüşme yaptığı mantar firmasının kendisini küçümseyerek mantar vermediğini söyledi.

O yıllarda Mersin'de mantar sektöründe bir numara olan firmanın kendisine mantar satmamasını içine sindiremediğini ve inat uğruna bu sektöre girdiğini belirten Temiz, "Bu firmanın sahibi arkadaşımdı. En yakın arkadaşım, 'Ben ufak işlerle uğraşamam' diyerek bana mantar vermedi. Ben de bunu kendime yediremeyip, 9 yıl önce şarküteri işini bırakarak mantarcılığa başladım. 3 tane şarküteri dükkanım vardı, onların hepsini kapatarak mantar üretimine başladım. 9 yılda çok iyi bir yere
geldim. Şu anda bana mantar vermeyen firma benden mantar alıyor. O bana mantar vermedi, ama ben ona veriyorum" dedi.

Üretim kapasitelerinin her yıl arttığını ifade eden Temiz, "Üretim kapasitemiz bu yıl 700 tona çıktı. Bu yıl mantara olan talep daha fazla. Hedeflerimizi aştık. Bu yıl ciromuz geçen yıldan yüzde 80 fazla. Günlük 3 ton mantar üretiyoruz" diye konuştu.
İnsanları mantara alıştırmanın çok zor olduğunu belirten Temiz, sektöre ilk girdiklerinde 25 paket mantar satarken, şimdilerde günde ortalama 5 bin-6 bin paket mantar satıldığını ifade etti. Ürettikleri mantarın yüzde 30'unu ihraç ettiklerini kaydeden Temiz, "Türkiye'de başta Doğu Anadolu olmak üzere tüm illerde ve ilçelerde satış yapıyoruz. Ayrıca Rusya, Gürcistan, Irak ve KKTC'ye ihracat yapıyoruz. Ama önümüzdeki yıllarda hedefimiz Avrupa ülkelerine de mantar ihraç etmek. Bunu da başaracağız" dedi.

Mersin'de profesyonel anlamda mantar üreten tek firma olduklarını ve Adana'da da şube açtıklarını ifade eden Süleyman Temiz, Türkiye'de mantarcılığın Antalya, İzmir ve Bolu'da yaygın olduğunu, bu sektörde lider olmak istediklerini kaydetti. Temiz, Türkiye'de işsizliğin girişimciler sayesinde ortadan kalkacağını, kendisinin şu anda 25 kişiye istihdam sağladığını, bu sayının zaman zaman 40'a kadar çıktığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2008 Pazartesi 10:53:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?