3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

İnciay'dan 5 yılda 7 film

Mersin'de ilk yerli uzun ve kısa metraj filmlerin yapımcılığını üstlenen İnciay Yapım, ikinci kısa metrajlı filmi olan; 'Kandiya Güneşi' adlı çalışmasını meraklısının beğenisine sundu.

Film kapsamında da Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde bir gala gecesi organize edildi. Etkinliğe; merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Burakgazi, MGC Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ünal, film oyuncuları ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan İnciay Yapım Sahibi Rüştü Aydın, ilk film çalışmasını yaptıkları 2003'denbu yana Mersin'e; 5 uzun metrajlı filmle birlikte 2 kısa metrajlı film, 3 klip, 1 albümün yanı sıra tanıtım CD'leri de kazandırdıklarını söyledi. Aydın, sinema denildiğinde Türkiye'de akıllara ilk olarak Yeşilçam'ın, dünyada da Hollywood'un geldiğini, ancak buna bir de Mersin'in eklenmesini istediklerini söyledi.

İletişim araçları içerisinde ilk sırayı filmin aldığını savunan Aydın, "Amerika'da Barack Obama başkan seçildi. Rengi zenci yani siyah. Siyah birinin başkan olması da dünya insanlarına olmazların da olur olabileceğini anlattı. Bugüne Hollywood yapımı filmlerinde ABD başkanı rolünü siyah tenli birinin oynadığı kaç tane film seyrettiniz? İşte siyah birinin ABD'ye başkan olması ilk önce beyinlerde 'olur' yapan filmler olmuştur. Görsellik bu kadar da önemlidir. İnsanlar beyaz perdede göre göre siyahın beyaza üstünlüğü olmadığını anlamıştır. Darısı Yeşilçam'a deyilim ve kısır üretimin yerini verimli bir üretime dönüşmesini isteyelim" dedi.

MGC Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ünal da, Çukurova'nın bereketli topraklarının yüzyıllardır kültür ve sanata ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Mersin'in yer aldığı bölgede 16 adet antik tiyatronun bulunduğunu, dünyanın sayılı filozoflarının da bölgede yetiştiği bilgisini verdi. Ünal, "Kendi kültürümüzü, kendi sanatımızı, kendi hayat felsefemizi ve doğamızı koruyup yaşatmak zorundayız. Bu noktada İnciay Yapım oldukça önemli bir misyon üstleniyor. Onları destekleyip, her zaman yanlarında olmalıyız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından önce İnciay Yapım'ı tanıtan 20 dakikalık bir film gösterimi gerçekleştirildi, hem ardından da 'Kandiya Güneşi' adlı filmin galası yapıldı. Etkinliğin son bölümünde de film oyuncularına teşekkür belgeleri takdim edildi.

Araştırmacı-Yazar Mehmet Reşat Ata'nın; 'Kutsal Bekar: Mücerret' adlı araştırma kitabından yola çıkılarak senaryosu oluşturulan 'Kandiya Güneşi' adlı filmin konusu Girit'te geçiyor. Girit'in düşman işgali altında olduğu dönemde Bektaşi Dergahı'nda görev tesliminin canlandırıldığı film tarihe de ışık tutuyor. Rüştü Aydın, Nami Keskinbora ve Mehmet Reşat Ata'nın senaryosunu yazdığı filmde Cem Ata ile Nami Keskinbora rol aldığı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 14:46:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yasemin Demirci IP: 212.175.54.xxx Tarih : 27.12.2008 17:31:08

2003 Ylında ki Ovacık köyün de çekimleri yapılan Tek Kadın filminin yönetmenini öğrenmek istiyordum..