2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

İnekler açlıktan bir bir ölüyor!

Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Camilimanda köyünde 2006 yılında büyük umutlarla köylüler tarafından kurulan Camilimanda Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, içine düştüğü maddi sıkıntı yüzünden besleyemediği hayvanlarını bir bir kaybetmeye başladı. Yem verilmediği için bugüne kadar 200 hayvandan 44'ü telef oldu.


Edinilen bilgiye göre, Camilimanda köylüleri, devletten tesis yapımı ve 200 büyükbaş hayvan için 925 bin YTL kredi alarak kooperatifi faaliyete geçirip başkanlığına da köy muhtarı Recep Canatan'ı getirdi. Köylüler devletin yüzde 40 destekleme payına güvenerek tesise 500 bin YTL'lik yeni yatırım yaptı. Ancak 2007 yılı desteklemeleri kooperatife ödenmeyince kooperatif üyeleri maddi sıkıntıya düştü. Yemsiz kalan hayvanlar, verimden düşünce süt veremez duruma geldi. Aldıkları kredileri de ödeyemeyen köylüler, devlete kişi başına 9.700 bin lira borçlandı. Köylüler, işler iyi gitmeyince kredinin 2010 yılındaki geri ödemesi nedeniyle kara kara düşünmeye başladı.

"İNEKLER ÇİFTLİKLE AÇLIĞA MAHKUM"
İçinde bulundukları zor durumdan kurtulmak isteyen kooperatif üyeleri, kendilerine verilen inekleri evlerine götürmek istedi ancak kooperatif yöneticileri tüzüğe göre son sözün Tarım Bakanlığı'nın olduğunu söyledi. Bu arada, köylülerin yem alamadığı hayvanlar da birer birer ölmeye başladı. İddiaya göre kooperatif kurulduğunda çiftlikte 200 büyükbaş hayvan varken, açlık nedeniyle bu sayı 156'ya düştü.


Gözlerinin önünde hayvanları ölen köylüler birbirlerini suçlarken, Kooperatif Başkanı ve Köy Muhtarı Recep Canatan bağını, bahçesini satıp kooperatifin ayakta durması için mücadele ettiğini belirtti. Canatan, köyün en varlıklı insanlarından biriyken mal varlığını kaybederek köyün en borçlu insanı durumuna geldiğini söyledi.
Çaresiz olduklarını söyleyen köylüler, ortak sorunlarına bir çözüm bulunması konusunda yetkililere yardım çağrısında bulundu.

İha
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 14:03:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?