3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

İnovasyon yarışması ödül töreni

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, inovasyonun, ülkeler için ekonomik büyümenin, istihdamı artırmanın ve yaşam kalitesini yükseltmenin anahtarı haline geldiğini söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından RIS-Mersin Projesi kapsamında düzenlenen inovasyon yarışmasında dereceye giren firma ve sivil toplum kuruluşlarına ödülleri verildi.

MTSO Toplantı Salonu'ndaki ödül töreninde konuşan Vali Aksoy, bilim ve teknolojinin ekonomik ve toplumsal yarar sağlayacak biçimde yenilenmesi, yeniden dizayn edilmesi olarak tanımlanabilen inovasyonun, bulunmamış olanı keşfetmekten çok değer oluşturma yollarını keşfetmeyi hedeflediğini kaydetti. RIS-Mersin Projesi'nin de Türkiye'nin Avrupa Birliği tarafından kabul edilen ilk inovasyon projesi olduğuna işaret eden Aksoy, bu projenin başarılı olması ve ilk örnek olması nedeniyle de ayrıca önem taşıdığını vurguladı. Sürdürülen çalışmalarda gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunu belirten Aksoy, bu anlamda MTSO'nun öncülüğünde düzenlenen inovasyon yarışmasının projenin tanıtımı, yenilikçilik fikrinin yerleştirilmesi ve firmaların bu alanda özendirilmesi açısından önem taşıdığını kaydetti.

İnsanların ülkelerinin refah düzeyini yükseltmek, firmaların ise pazar paylarını artırmak için sürekli rekabet içinde olduklarını anlatan Aksoy, rekabette en önemli aracın inovasyon olduğunu belirterek, "İnovasyon, ülkeler için ekonomik büyümenin, istihdamı artırmanın ve yaşam kalitesini yükseltmenin anahtarı haline gelmiştir'' dedi.

Türkiye'nin inovasyon konusunda önemli çalışmaları olmasına rağmen henüz istenilen noktaya gelmediğini ifade eden Aksoy, IMF ve Dünya Bankası'nın 2007 yılı verilerine göre; 180 ülke arasında ekonomik büyüklük sıralamasında inovasyon endeksinde değerlendirmeye alınan 37 ülke arasında son sırada yer aldığının altını çizdi.

Mersin'deki firmaların, kamu kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin inovasyona ilgisini artırmak ve değer oluşturan örneklerin ortaya çıkmasını teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmaya, geçen yıl 21 firmanın katıldığını hatırlatan Aksoy, bu yıl bu rakamın 27'ye çıktığını, bunun da yarışmanın amaca hizmet ettiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise, büyük ve güçlü rakiplere karşı yapılan ticaret ve üretimde en güçlü aracın yenilikçilik olduğunu belirtti. Mersinli firmaların, inovasyon kavramının rekabet etmedeki öneminin bilincine varmaya başladığını kaydeden Aşut, firmaların inovasyon yapabilme kapasitelerinin artırılmasının, Mersin'in, Türkiye ve dünyadaki ekonomik pastadan daha büyük pay alabilmesi ve rakiplerine karşı yarışabilmesi için şart olduğunu vurguladı. Aşut, yenilikçilik uygulamaları kapsamında 4 yeni projeye finansman sağladıklarını da sözlerine ekledi.

Toplantıda ayrıca sağlık ve sanayi sektöründe icatları bulunan Fransız işadamı François Castro, sivrisineklere karşı bir eşarp ürettiğini, takıldığı anda ise sivrisineklerin uzaklaştığını anlattı. İnovasyon yapabilmek için meraklı olmak gerektiğini vurgulayan Castro, inovasyonun para kazandırdığını, maliyet hesaplanmadığı sürece ise para kaybedilebileceğine dikkat çekti.

'Üçü Bir Arada Barbekü' projesiyle Yürek Metal Sanayi ve Organizasyon Hizmetler Ticaret ve Ltd Şti'nin 'Büyük Ödül'e layık görüldüğü törende; Tema Sanayi, Aşut Fiberglass, Seçil Plastik, Milksan Endüstri Makineleri ile İçel El sanatları ve Eğitim Vakfı'da (İÇEV) teşvik ödüllerine layık görüldü.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 14:39:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?