30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

İnsan hakları çizgilere yansıdı

İNSAN HAKLARI ÇİZGİLERE YANSIDI

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Nezih Danyal Karikatür Vakfı ortaklığında düzenlenen 'Karikatürlerle İnsan Hakları: Tutuklu ve Hükümlü Hakları' adı verilen karikatür sergisi, Mersin Adliyesi'nde meraklılarınca ziyaret edilebilecek.

Tan Oral, Eray Özbek, Nezih Danyal, Recep Bayramoğlu, Atila Özer, Kamil Masaracı, İzel Rozental, Ercan Akyol, Semih Poroy, Ferit Avcı, Sait Munzur, Musa Gümüş, Muhammed Şengöz, Oğuz Gürel, Hicabi Demirci ve Mert Gürkan gibi karikatüristlerin çalışmalarından oluşan sergide toplam 50 eser yer aldı. Mersin Adliyesinin ikinci katında yer alan Mersin Barosu girişindeki koridorda oluşturulan serginin açılışına TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel ve çok sayıda avukat katıldı.

Sergiyle ilgili açıklamalarda bulunan Vedat Ahsen Coşar, serginin aynı zamanda adli yargılama işlemlerinin sanatla bütünleşmesi olarak da öne çıktığını vurgulayarak, "Sanat, aslında biz avukatların çokta ötesinde olduğu bir şey değil. Bizim yaptığımız da aslında bir sanat. Biz de bir bakıma savunma sanatının ustalarıyız. Dolayısıyla sanatla bizim mesleğimiz arasında çok yakın bir bağ var. Sergiyi ziyaret edecek avukatlarımızın yanı sıra hakim ve savcılarımızın karikatürlerden keyif alacağını düşünüyorum" dedi.

Karikatürün, diğer sanat dallarından farklı olduğunu vurgulayan Coşar, kendilerinin birçok cümle kurarak ifade etmeye çalıştıkları ve çoğu zaman da dile getiremedikleri şeyleri, karikatüristlerin birkaç çizgiyle bunu ifade edebildiğini vurguladı. TBB İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce hazırlanan sergiyle ilgili hazırlanan kitapçıklar konuklara dağıtılırken, söz konusu kitapçıkta geçen yıl hayatını kaybeden Turhan Selçuk'un yapmış olduğu karikatürlere de yer verildi. Sergide; uzayıp giden

tutukluluk sürelerinin yanı sıra istisnai bir önlem olması gereken tutukluluğun fiili bir cezaya dönüştürülmesi ve bu konudaki uygulamalarda yaşanan yanlışlıklar da ortaya konuldu. Cezaevlerindeki mekan ve imkan yetersizlikleri de gözler önüne serildi.

İNSAN HAKLARI ÇİZGİLERE YANSIDI
İNSAN HAKLARI ÇİZGİLERE YANSIDI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2011 Cuma 15:12:01
Güncelleme :4 Şubat 2011 Cuma 15:45:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?