2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Irak'ta saldırılar Mersinli ihracatçıyı vurdu

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Arbel Bakliyat Şirketi Genel Müdürü Hüseyin Arslan, Türk şoförlerine yönelik saldırıların Irak’a bakliyat ihracatına büyük darbe vurduğunu söyledi. Bu ülkeye ihracat yapan 40’a yakın şirketin depolarında, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’dan temin edilen yaklaşık 50 bin ton bakliyatın sevk edilmeye hazır şekilde bekletildiğini belirten Arslan, ’’Türkiye’den pek çok ihracatçımız Irak’a mal göndermekte. Son zamanlarda Irak’ta meydana gelen saldırılar, buraya yapılan sevkıyatları engellemiştir. İhracatçıların önünde büyük engeller oluşturmaktadır. Şoförlerin öldürülmesi ve oradaki güvenliğin sağlanamaması hem nakliye fiyatlarını arttırmakta, hem de giden malların sevkiyatında önemli sorunlar oluşturmaktadır" dedi.

Irak’a gönderilen malların çoğunluğunun bu ülkenin Ticaret Bakanlığı ile yapılan sözleşme kapsamındaki mallar olduğunu söyleyen Arslan, "Türkiye’deki ihracatçıların Irak ile 70 bin tonun üzerinde sözleşmesi olduğu söyleniyor. Tabi bu mallar risk altında ve gönderilmesi gerekiyor. Sözleşme gereği de gönderilmesi gereken mallar bunlar. Biran önce bunların sevk edilmesi lazım, yoksa bu malları burada koruma güçlüğü içerisine düşebiliriz" diye konuştu.

Bu sıkıntının aşılması için alternatif çözümler üzerinde çalışılması gerektiğini ifade eden Arslan, "Özellikle Suriye üzerinden ve diğer bir yöntem de demiryolu taşımacılğı ile bunun gerçekleştirilmesi en önemli çözüm yolu olarak gözüküyor. Bir diğeri de Irak Hükümeti ile Türk Hükümeti’nin yapacağı anlaşma neticesinde Irak’ın içinde güvenli bölgelere kadar götürülen malın oradan Irak Hükümeti tarafından gerekli depolara ulaştırılması. Bunlar şoförlerimizin can güvenliği açısından önemli olacaktır" dedi.

iha-mersin
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2004 Çarşamba 10:45:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?