5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Irak'tan 'ortaklık' çağrısı!

Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar AL-Hamdani, Irak'ın yeniden yapılandırılması sürecinde önümüzdeki 10 yıllık süreçte 500 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağını ve bu süreçte de Türkiye'nin aktif rol almasını istediklerini söyledi.

Hamdani, Irak ile Türkiye arasındaki sınır kapılarının da arttırılmasını istedi ve bu durumun da her iki ülkenin çıkarına olduğunu savundu. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda Türkiye ile Irak arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler masaya yatırılarak, bölgede gerçekleştirilen dış ticaret çalışmalarının yanında Irak ile yapılacak transit taşımacılığı konusu ele alındı.

MTSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen oturuma aynı zamanda da Irak'ın 11 ayrı kentinin Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri de katıldı. Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar AL-Hamdani, son 2 yıllık zaman diliminde bir yandan Irak'ın kendi içindeki sorunları çözmeye çalışırken, diğer yandan da ülkenin yeniden yapılandırılması noktasında kaynak arayışı içinde olduklarını ve burada da farklı ülkelerle işbirliği yapabilme noktasında zemin aradıklarını söyledi.

Hamdani, Irak'ın her zaman stratejisini Türkiye'ye göre belirlediğini ve ortak hareket etmeye özen gösterdiğini hatırlatarak, bugün gelinen noktada aynı anlayış içinde hareket ettiklerini dile getirdi.

Irak ile Türkiye arasında özellikle son dönemlerde çok ciddi iş ortaklığının sağlandığını ve bu kapsamda da sadece 2008 yılındaki dış ticaret hacminin 5 milyar dolar olduğu bilgisini de veren Hamdani, Türk işadamlarının Irak'ta yapacağı yatırımlara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı. Hamdani, Irak'ın yeniden yapılandırılması sürecinde önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 500 milyar dolarlık bir yatırım yapılmasının öngörüldüğünü, söz konusu yatırımların hayata geçirilebilmesi için de Türk işadamlarını Irak'a beklediklerini ifade etti.

"IRAK'TA İHTİYAÇ DUYULAN 2 MİLYON 500 BİN KONUTU BİRLİKTE YAPALIM"

Söz konusu süreçte Türkiye'nin aktif bir rol almasını istediklerini vurgulayan Jaafar AL-Hamdani, bugün gelinen noktada da Irak'ta 2 milyon 500 bin konuta ihtiyaç duyulduğunu bu rakamın 3 milyona kadar da yükselebileceğine dikkat çekerek, konutların inşasında da Türk müteahhitlerden destek beklediklerini söyledi. Hamdani, ülkelerinde 23 bin 330 hastane, 80 köprünün yanı sıra 6 veya 7 yıldızlı 74 otelle birlikte ülkedeki mevcut yolları da yine Türk işadamlarının desteğiyle yapmak istediklerini dile getirdi ve ardından da 'ortaklık' çağrısında bulundu.

Enerji alanında ortak hareket etmek istediklerini kaydeden Hamdani, önümüzdeki 10 yıllık süreçte en çok önem verdikleri konunun altyapı olduğunu bilgisini de vererek, "Biz bekliyoruz. Sadece Türkiye'den değil, dünyanın dört bir yanından ülkemize yatırım yapılmasını bekliyoruz. Bunun için çeşitli ülkelerle temasa geçip bağlantılar kurduk. Biz istiyoruz ki Irak'a gelecek ve Irak'tan diğer ülkelere gönderilecek malların transferi Mersin üzerinden yapılsın"
dedi.

Özellikle transit taşımacılıkta Türk şirketleriyle ortak hareket edip, malların transferini Mersin üzerinden gerçekleştirmek istediklerini ve bu konuda da kararlı olduklarını ifade eden Hamdani, Irak'ın yeniden yapılandırılması sürecinde Türkiye Hükümeti'nden gerekli açılımların yapılarak, ticari anlamda ortaklıkların kurulabilmesi için gerekli adımların atılmasını beklediklerini söyledi.

Hamdani, Irak ile Türkiye arasındaki sınır kapılarının çoğaltılmasını isteyerek, "Ne kadar çok kapı olursa ticari ilişkilerimiz de o kadar gelişir. Daha fazla kapının açılması sadece Irak'ın değil, Türkiye'nin de çıkarınadır" diye konuştu.

"KÖRFEZ KRİZİ'NDEN ÖNCE EN ÖNEMLİ TİCARİ ORTAĞIMIZ IRAK'TI"

Türkiye ile Irak'ın her zaman iyi ilişkiler geliştirme noktasında çaba sarf ettiğine dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise, 1980'li yıllarda Türkiye'nin izlediği dışa dönük ve ihracat temelli büyüme politikası kapsamında Irak'ın önemli bir ticari partner haline geldiğini ve bu kapsamda da Türk müteahhitlerin de Irak'ta önemli projeleri hayata geçirdiğini hatırlattı. Aşut, 2008 yılındaki Türkiye'nin Irak'a ihracatının bir önceki 2007 yılına göre yüzde 37.5'lik bir artış gösterdiğini, söz konusu dönemde ithalattaki artışınsa yüzde 104.7 olduğunun altını çizerek, iki ülke arasındaki ticaretin de 2008 yılı itibariyle 5.2 milyar dolara ulaştığı bilgisini verdi.

'Körfez Krizi'nden önce Türkiye'nin en önemli ticari ortağının Irak olduğunu ifade eden Aşut, "2003 işgalinden sonra yeniden yapılanma sürecine giren Irak'ta günümüzde birçok sektörde yabancı yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Öncelik taşıyan sektörlerse inşaat, enerji ve iletişimdir. Irak'a gerçekleştirilen müdahaleden sonra Türkiye ile Irak arasındaki ticari ilişkilerde çok hızlı bir artış yaşanmıştır. Irak'ın uzun yıllar süren ambargolar sonucu birçok alanda ihtiyaç duyulan yatırımları gerçekleştirememiş olması nedeniyle, ülkede yatırımlar ve yeniden inşa çalışmaları açısından büyük bir pazar mevcuttur. Türkiye'nin ihraç ettiği ürünler incelendiğinde Irak ile olan dış ticaret hacminin ilerleyen yıllarda uygun koşulların sağlanması halinde genişletilebileceği düşünülmektedir" dedi.

"MERSİN AÇISINDAN IRAK PAZARI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

2007 yılında Türk müteahhitleri tarafından Irak'ta üstlenilen işlerin toplam değeri 540 milyon dolara ulaştığına işaret eden Aşut, bölgede güven ortamının yeniden tesis edilerek, demokrasinin yerleşmesiyle birlikte Irak ve Türkiye arasındaki iş olanaklarının daha da gelişebileceğini savundu. Aşut, Türkiye'nin Irak'a coğrafi yakınlığı ve Irak'ın ithal ettiği malların önemli bir bölümünün Türkiye'de üretiliyor olmasının da önemli bir avantaj olarak öne çıktığını belirtti.

Türkiye'nin jeopolitik konumu itibariyle enerji koridorunda ve tarihi transit yol ağlarının tam merkezinde yer aldığını vurgulayan Aşut, bu noktada da Mersin'in sahip olduğu altyapı ve konumu itibariyle de başta Irak olmak üzere Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine transit taşımacılıkta dünyaya açılan bir kapı konumunda olduğunu savundu. Aşut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Lojistik üs olma yolunda ilerleyen Mersin için Irak pazarı büyük önem taşıyor. Bölgede gerçekleştirilen dış ticaret çalışmalarının yanında Irak ile yapılacak transit taşımacılığı da ticaret potansiyelinin artırılması yolunda önem taşımaktadır. Bu amaçla MTSO ve MIP olarak Irak'ın 11 ayrı kentinin ticaret ve sanayi odası temsilcilerini ağırlıyoruz. Amacımız; güvenli bir barış ortamında ekonomik, ticari ilişkilerimizi kuvvetlendirmek, transit ve dış ticaret potansiyelimizi iki komşu ülke ve bölge için en kullanışlı duruma getirmektir. Sorunları net bir şekilde ortaya koyup çözüm yollarını hep birlikte arayacağız. Her iki ülkenin de refaha kavuşabilmesi için ortak hareket etmeliyiz. Buna hepimizin ihtiyacı var."
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 17:32:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?