5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'Irgat Çadırları' sergisi ilgi gördü

Mersin'de mevsimlik tarım işçilerinin hayatı fotoğraf karesine yansıdı. Aynı zamanda da sıkı bir fotoğraf tutkunu olan Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Soley, 'Irgat Çadırları' adını verdiği fotoğraf sergisiyle birlikte 'çadır kentler'deki yaşamdan kesitler sundu.

'Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı' ile Mülkiye Mektebi'nin 150. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında Kongre ve Sergi Sarayı'nda meraklısının beğenisine sunulan serginin açılışına Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden göç edip, Mersin'in Tarsus ilçesindeki tarım arazilerinde kurdukları 'çadır kentler'de yaşam mücadelesi veren ve sergiye olan mevsimlik tarım işçileri de açılış törenine katılarak Soley'e destek verdi.

'Irgat Çadırları' adını verdiği sergiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Ahmet Soley, yüzlerce çadır kentte geçen farklı bir hayatın ve buralarda yaşayan insanların yaşam öykülerinden bir kesiti fotoğraf karesiyle yansıtmaya çalıştığını söyledi. Soley, çadırlardaki yaşamı, buralarda yaşayan insanların çalışma koşullarını, çadır kentlerde doğup büyüyen çocukların yaşamını ve eğitim sorunlarını fotoğraflarla işlemeye çalıştığını belirterek, söz konusu çalışmasının da 3 ayaktan oluştuğunu ve bunun ilk adımının da 'Irgat Çadırları' olduğunu anlattı.
2 yıl önce bir fotoğraf sergisine katılmak üzere Mersin'den, Adana'nın Akçatekir beldesine doğru yola çıkarken güzergah üzerinde yer alan çadır kentleri ve dere kenarında suya giren çocukları gördüğünü ve orada çektiği ilk fotoğrafların da serginin başlangıcını oluşturduğunu dile getiren Soley, "Orada, çadır kentlerdeki hayat pek bilinen bir yaşam değil. Hemen yanı başımızda burnumuzun ucunda olmalarına rağmen biz onların farkında bile değiliz. Mevsimlik işçilerin yaşam mücadelelerine dikkat çekebilmek için böylesi bir çalışmayı hazırladım. Umarım bunda da başarılı olurum" dedi.

10 yıl aradan sonra ilk kez bir fotoğraf sergisi düzenlediğine dikkat çeken Ahmet Soley, söz konusu çalışmayı yaparken de 'Vali Yardımcılığı' kimliğini kullanmadığını ve orada yaşayan insanları ürkütmemek için de fotoğraf sanatçısı kimliğini kullandığını söyledi.

Soley, "Eğer onlar benim Vali Yardımcısı olduğumu bilseydiler hayatlarını bu kadar da rahat bir şekilde bana açmazlardı ve bende bu kadar rahat çalışamazdım. Şu anda elimde 6 bin fotoğraf karesi var. Bunların sadece 50 adedini sergide kullandım, 100 adedini de sunumda değerlendirdik. Elbetteki bu fotoğrafı seçebilmek kolay olmadı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2009 Cumartesi 12:41:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?