5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

İş adamları kendi kredisini kullanıyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, global krize bağlı olarak yaşanan sıkıntının Mersin hinterlandında da kendisini gösterdiğini söyledi.

Aşut, krizin aşılabilmesi noktasında finansman ihtiyacının karşılanması noktasında Halk Bankası'na yatırılan 5 milyon TL'lik desteğin, 3.5 milyon TL'sinin kredi olarak kullandırıldığı bilgisini verdi.

MTSO Meclisi, Mayıs Ayı Olağan Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Geniş katılımın olduğu toplantıda Halk Bankası ile yapılan protokol kapsamında oda üyelerine sağlanan kredilerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunuldu. Söz konusu protokolle birlikte; esnaf, tüccar ve sanayicilere kredi kullandırılması amacıyla 5 milyon TL'nin bankaya yatırdıklarını hatırlatan Şerafettin Aşut, bugüne kadar da toplam 188 firmanın verilen desteklerden yararlandığını ve bankadaki mevcut paranın da 3.5 milyon TL'sinin kullandırıldığını anlattı.

Aşut, iç ve dış talepteki yaşanan sıkıntı nedeniyle Türkiye'nin dış ticaret hacminde de küçülme yaşandığını, bununla birlikte dış ticaret açığının da daraldığını ifade ederek, "Büyüme ile aynı paralelde giden ithalat, 2009 yılının ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41.8 oranında azaldı. Türkiye genelinde yılın ilk 3 ayında bir önceki yıla göre ihracattaki daralma yüzde 26 oranında gerçekleşti. Diğer taraftan ihracatın ithalatı karşılama oranı; ithalattaki daralma
ihracattan daha fazla olduğu için yılın ilk çeyreğinde geçen yıla kıyasla yüzde 67'den yüzde 86'ya yükseldi" dedi.

Mersin hinterlandında ilk çeyrekte dış ticaret açığının 466 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Aşut, Türkiye genelinde yaşanan sıkıntının kentte de kendisini gösterdiğinin altını çizdi. Mersin'den yapılan ihracattaki düşüşün 2009 yılında da devam ettiğini, bu kapsamda da yılın ilk çeyreğinde ihracatta yüzde 19, ithalatta da yüzde 29 oranında bir gerileme yaşandığını anlattı. Aşut, "Dış ticaret gelişmeleri Mersin ili firmaları açısından değerlendirildiğinde ise yılın ilk 3 ayında ithalattaki yüzde 38'lik ciddi düşüşe karşın firmalarımızın ihracatlarının yüzde 3 oranında gerilediği gözlenmekte" diye konuştu.

Toplantıda söz alan MTSO Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ise, krizin 2006 yılının ortasında başladığını vurgulayarak, global krizin de Türkiye ekonomisine rakamsal bir yansımasının olmadığını, bunun en önemli nedeninin de ihracattaki gelişmeler olduğunu savundu. Sadi Uzunoğlu, ekonomide yaşanan olumlu tablonun 2008 yılının Ekim ayında tersine döndüğünü ve buna bağlı olarak da dış ticaret ve ihracatta düşüşlerin yaşandığını dile getirdi.

Dünya ölçeğinde yaşanan krizin Türkiye'yi ilk olarak dış kredi kanalıyla bulaştığını belirten Zunoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünyada likidite fazlalığı vardı. Bu fazlalık bizim gibi ülkelere sermaye akışı olarak geldi. Bu sermaye girişi de kuru aşağıya çekti. Kapasite kullanımı yüzde 80'lerden yüzde 60'lara düştü. Sanayi üretimi endeks olarak son aylarda hafif kıpırdanmalar yaşadı. Ekonomide Mart Nisan aylarında toparlanmalar var. Dünya genelinde çok büyük bir olay yaşanmazsa, rakamlarda düzelmeyi 2009 son çeyreğinde görürüz. Ama en az 3 yıl bir durgunluk dönemi olacaktır. Eğer dikkatli olursak bu durgunluk sürecini de rahat atlatabiliriz."

İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 12:12:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?