30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

İş adamlarından Afrika çıkarması

İŞ ADAMLARININ AFRİKA ÇIKARMASI

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Bozbey, Afrika ülkelerinin bir çoğunda kıymetli madenler, petrol, kakao ve orman ürünleri bulunduğuna dikkat çekerek, "Daha iyi, daha verimli işletme için işletmecilik ve bilgi birikimine ihtiyaçları vardır. Kısa zamanda pek çok ülke ile kurulmuş olan bu sıkı ilişkiler, hem onlara hem ülkemize çok önemli ekonomik ve siyasal değerler sağlayacaktır” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) organizasyonu ile gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılacağı Gana ve Gabon ülkelerine yapılacak olan ziyarete, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey de katılıyor. Ziyareti değerlendiren Bozbey, 8 saatlik uçuş mesafesindeki Gabon'un dünyanın öbür ucundaki bir Afrika ülkesi olduğunu belirterek, “İhracatımızı artırmak, çeşitli ilişkilerimizi daha faydalı hale getirmek, karşılıklı daha etkin olmak için çaba sarf edeceğiz. Bunun için yollardayız. Son dönemde gittiğimiz bazı Afrika ülkelerinin en modern görünüşlü kentlerinde bile evlerin neredeyse yüzde 80'inde su yok. Yol, temizlik, beslenme sıkıntıları var. Fakat bu kader değil, düzeltilebilir. Yardımlaşma aynı zamanda döviz de sağlayacaktır. Bu amaçla yola çıkıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önderliğinde 150 işadamı ve bürokratın, ticaret, yatırım ve çeşitli konularda temas kurmak amacı ile Afrika'ya hareket ettiğini ifade eden Bozbey, TİM Orta ve Kuzey Afrika Ülke Masası Koordinatörü olarak heyette bazı konularda başkanlık edeceği bilgisini vererek, “Ülkemizin Çukurova bölgesindeki müteşebbislerinin ve bilgi birikiminin Afrika'ya faydalı olması için çaba göstereceğiz” şeklinde konuştu.

Heyetin Gana ve Gabon'da Ticaret Sanayi Odaları, Yatırım Ajansları, Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası kreditörleri ile buluşacağını dile getiren Bozbey, şöyle devam etti; "Bilindiği gibi Afrika'da bulunan 30 civarındaki ülke, en az gelişmiş ülke durumundadır ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve AB Fonları ile desteklenerek kalkınmaya uğraşmaktadır. Ülkemiz bilgi birikimi, tarımdan sanayiye geçiş sürecinde gereken makineleri yıllardır üretip işletebilmektedir. Ayrıca Afrika ülkelerindeki boş bekleyen tarım arazilerini su ve tarımcılık bilgileri ile çok verimli hale getirebilme becerisi ülkemizde gelişmiştir. Üretim, istihdam, sağlık ve açlığa çare bulunacaktır. Bu ülkelerin ihracatına destek olunabilecek bu süreçte Türkiye iş adamları ile devlet desteği, Exim kredileri ile öncü rol oynayacaktır. Bu ülkelerde kıymetli madenler, petrol, kakao ve orman ürünleri bulunmaktadır. Daha iyi, daha verimli işletme için işletmecilik ve bilgi birikimine ihtiyaçları vardır. Kısa zamanda pek çok ülke ile kurulmuş olan bu sıkı ilişkiler, hem onlara hem ülkemize çok önemli ekonomik ve siyasal değerler sağlayacaktır.”

İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2011 Perşembe 10:02:01
Güncelleme :24 Mart 2011 Perşembe 18:01:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?