5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

İşadamından yatırım yorumu

Arbel A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını ve artık devletten beslenme döneminin de geride kaldığını söyledi.

Kendisinin varoşlarda büyüdüğünü ve işçilikten bugünlere geldiğini ifade eden Arslan, "Biz o günlerin hayrına kente yatırım yapıyoruz. Bunun altında hiç kimse başka bir şey aramasın" dedi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne 36 yataktan oluşan 6 katlı bir ek bina kazandıran hayırsever işadamı Mahmut Arslan, binanın açılış töreninde yaptığı konuşmada çarpıcı açıklamalarda bulundu. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı törende, Türkiye'de üniversite-sanayi arasında ciddi bir kopukluk olduğunu, ancak bu durumun gelişmiş ülkelerde tam tersi bir süreç izlediğini ifade eden Arslan, üniversite-sanayi işbirliğinin sağlandığı söz konusu ülkelerdeyse inanılmaz başarıların altına imza atıldığını vurguladı.

Arslan, Mersin ile ilgili bir planlama yapıldığı zaman hastane ve okul alanının hiç düşünülmediğini iddia ederek, "Biz sadece sağlık alanında değil, eğitim alanında da katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Okul yapmak istiyoruz, ama okul yapılacak yer yok. Sonra da çıkıp diyorlar ki; 'Mersin'de hayırsever yok.' Hayır, bunu kabul etmiyorum. Bu kentte hayırseverin en iyisi var. Ama siz oturduğunuz yerde hayırseveri beklemeyeceksiniz. Arada bir arayıp soracaksınız. Projeler hazırlayıp önüne sunacaksınız. Sen bunu yapmazsan hayırseveri nasıl tavlayacaksın?" diye sordu.

Yurt dışında hayırseverlerin çok ayrı bir yere sahip olduğunu, kurum ve kuruluşların hayırseverleri tavlamak için farklı metotlar kullandığını anlatan Arslan, hayırseverlerin onure edildiğini ve okul ya da hastane yapımı konusunda da teşvik edilerek, mevcut ihtiyaçların da karşılanmaya çalışıldığını dile getirdi. MEÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi ek binasının kendilerine 1.5 milyon dolara mal olduğu bilgisini de veren Mahmut Arslan, söz konusu miktarı harcamayıp cebinde tutabileceğini, ancak bunu yapmadığını dile getirdi.

"HASTANELERDE ÇOK SÜRÜNDÜM. ORADA ÇEKİLEN ÇİLEYİ ZENGİNLER BİLMEZ"

Arslan, "Peki neden Mahmut Arslan bu kadar yatırım yapıyor? Arkadaşlar şunu iyi bilin; ben işçilikten ve varoşlardan gelen bir insanım. Benim annem de günde 18 saat çalışırdı. Kardeşlerimin hepsi 10 yaşından bu yana çalışıyorlar. Biz bu çalışma esnasında hastanelerde süründük. İyi günler de gördük, kötü günler de yaşadık. İşte biz bu günlerin hayrına bu yatırımları yapıyoruz. Ben hastanelerde çok süründüm. O insanların çektiği çileyi, zengin insanlar bilemez. Bunu yaşayan insanlar olduğumuz için söz konusu yatırımları yapıyoruz. Bunun altında başka nedenler aramak tamamen halkı yanıltmaktır" diye konuştu.

Hayata geçirdiği yatırımlarla vergiden kaçındığı yönündeki suçlamaları da "safsata" olarak yorumlayan Arslan, 1 milyon TL'lik bir yatırım yapıldığında vergiden düşen oranın söz konusu rakamın sadece yüzde 20'si olduğunu, böylesi bir koşulda da hiçbir işadamının hayır adına yatırım yapmayacağını savundu. Arslan, "Yani vergiden düşüyorum ayağına hiçbir işadamı bu yatırımları yapmaz. Eğer bekliyorsanız boşuna bekliyorsunuz. Bizi yönetenler, işadamlarına gidin. Çünkü işadamları kolay kazanılmıyor. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Artık devletten beslenme dönemi de geride kaldı, para kazanmak da çok kolay değil. İhale alınıp belirli yere de gelemezsiniz. Ben de gelmedim. Ben ve ailem kendi emeğimizle kazandık" dedi.

Arbel Grubu olarak hayata geçirmiş oldukları yatırımlarda şirket bünyesinde çalışan işçilerin alınteri olduğunun altını çizen Arslan, kente eğitim kurumlarının yanı sıra sağlık merkezleri de kazandırdıklarını hatırlattı. Yapmış oldukları hayır işlerindeki amaçlarının sadece insanların duasını almak olduğunu, bunun dışında herhangi bir amaç ya da beklenti içinde olmadıklarını ifade eden Arslan, bu yolda da ilerlemeye devam edeceklerini anlattı.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 15:18:01
Güncelleme :14 Mart 2009 Cumartesi 15:35:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?