9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

İşadamları 2007'den umutlu

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu üyesi Murat Karteper, 2007 yılının ekonomik anlamda çok zor ve dalgalanmalı geçeceğini tahmin eden ekonomi uzmanlarının büyük ölçüde yanılgıya düştüklerini belirterek, "Ekonomi rayında ilerliyor. Uzmanların beklediği tahminler gerçekleşmedi. Piyasalar rahat, borsa tarihi rekorlar kırıyor" dedi. 

Karteper, yaptığı açıklamada, 2007 yılının ilk 3 ayındaki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Mayıs ayında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi ve kasım ayındaki genel seçimlerle birlikte Ortadoğu ülkelerinden Irak, İran, Lübnan ve İsrail-Flistin'de yaşanan sıcak gelişmelerden dolayı ekonomistlerin 2007 yılının oldukça zorlu geçeceğini tahmin ettiğini belirten Karteper, tüm bu gelişmelere rağmen global anlamda yaşanan krizle birlikte tüm dünyada ekonomik bir dalgalanma görüldüğünü, fakat bu dalgalanmadan yara almadan kurtulan tek ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti. 

Borsanın, son 10 yılın altın çağını yaşadığını vurgulayan Karteper, "Her ne kadar dolar 1.450'lere kadar çıkmış olsa da, ülkemiz ekonomisinin sağlam yapılarla donanmış olması ve IMF ile koordineli bir şekilde çalışılması sonucunda doların 1.380'lere kadar düşmesi sağlandı. Bu arada faiz oranlarına bakacak olursak 22'lere kadar yükselen faiz oranları 19'a kadar gerileyerek piyasaların nefes alması sağlandı. Borsa her gün tarihi zirvelerle rekorlar kırıyor" diye konuştu. 

MTSO Yönetim Kurulu üyesi Murat Karteper, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden etkilenmesi beklenen ekonominin, seçim öncesinde adayların belirginleşmemesiyle yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen herhangi bir sıkıntı yaşamadığının altını çizerek, seçim sürecinde yaşanabilecek herhangi bir aksilik olmaması halinde piyasaların cumhurbaşkanlığı seçim sürecini rahat geçireceğini ifade etti. Türkiye'nin yabancılar açısından da çok cazip bir ülke olduğunu söyleyen Karteper, "Ülkemize doğrudan yabancı sermaye girişi hızlandı. Bunun son örneği ise İstanbul Levent'te bulunan İETT arazisinin 705 milyon dolara Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul A.Ş. tarafından alınmasıdır" şeklinde konuştu. 

Yaz aylarının yaklaşması nedeniyle turizm sektörü ile piyasaların daha da canlanacağını ve yurt dışından ülkemize önemli ölçüde döviz girdisi sağlanacağını dile getiren Karteper, turizm sektörünün yaz ayları boyunca ülkemize kazandıracağı döviz girdisinin kasım ayında yapılması beklenen genel seçimler öncesinde ekonomiye büyük ölçüde nefes aldırarak piyasaları rahatlatacağını sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2007 Pazartesi 13:50:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?