5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

İşçi eylemi sürüyor

Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, Mersin Limanı'nda 'sendika üyesi' olduğu için işten çıkartılan işçilerin yerine, limanda 'kaçak işçi' çalıştırılmak istendiğini iddia etti.

Yılmaz, işten çıkartılmalara gerekçe olarak global krizin gösterilmesine de sert tepki göstererek, limanda çok tehlikeli bir oyun oynanmak istendiğini kaydetti.
Mersin Limanı'nda bir taşeron firmada çalışırken işten çıkarılan işçilerin yaklaşık 5 gün önce başlatmış olduğu eylem devam ediyor. Liman önünde bekleyişlerini sürdüren işçilere CHP Mersin İl Teşkilatı'ndan da destek geldi. Bir grup partiliyle birlikte liman işçilerini ziyaret eden CHP Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunun altını çizerek, hukuk devletinde de çalışanın da işverenin de hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmaması gerektiğini savundu.

Yılmaz Şanlı, işveren firma tarafından işten çıkarmalara global kriz ve buna bağlı olarak limandaki iş hacminin gerekçe gösterirken, ilgili sendikanın ise işten çıkarmaların temel nedenini; 'sendikalaşma' olarak gösterdiğini hatırlattı. İşveren kesimiyle henüz görüşmediklerini ancak sendika tarafından ortaya atılan iddiaları da ciddiye aldıklarını ifade eden Şanlı, işten çıkarmalarla ilgili olarak İş Kanunu'nda belirli hükümler yer aldığına işaret ederek, kısa çalışma ödeneğini hatırlattı. Şanlı, "Eğer, işveren Türkiye İş Bulma Kurumu'na müracaat edip, ekonomik gerekçeleri bahane gösterse ve bu gerekçe de kabul edilmiş olsaydı, bugün burada olan arkadaşlarımız tam 3 ay boyunca İş-Kur'dan maaş almış olacaktı. Ama ne yazık ki işverenin bunları yapmadığı, sendika yetkililerinin de söylediklerinin doğru olduğu ortaya çıkarıyor. CHP olarak çalışma yaşamında barıştan, işçilerin tüm haklarının korunmasından yanayız. Ancak işveren de mevzuatta var olan yükümlülükleri gereği işçilerin haklarını sağlamalı" dedi.

TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz da, işten çıkartmalarla ilgili olarak global krizin işveren tarafından gerekçe gösterildiğinin altını çizerek, yaşanılanlarıysa 'tehlikeli bir oyun' olarak yorumladı. Gürel Yılmaz, işten çıkartılan insanlarla aynı mahallede oturanların 'kaçak' olarak limana sokulup çalıştırılmak istendiğini iddia ederek, söz konusu girişimin hayata geçirilmesi halinde de gereken tepkiyi ortaya koymaktan kaçınmayacaklarını vurguladı. Yılmaz, bundan sonraki süreçte yaşanacaklardan
kendilerinin değil, işverenin sorumlu olacağının altını çizdi.

Limanlarda örgütlenme çalışması başlattıklarını ve bu kapsamda da Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na 'Toplu İş Sözleşmesi' yapmak için gerekli çoğunluğu sağlayıp başvuruda bulunduklarını hatırlatan Yılmaz, bununla birlikte Türkiye'nin birçok ilde olduğu gibi işverenlerin Mersin'de de işçi kıyımına başladığını ve 61 sendika üyesini işten çıkarttığını söyledi. Yılmaz, "Bugün de içeride çalışan arkadaşlarımız sindirilmeye, tehdit edilmeye devam edilmekte, kendilerinden dün yaptıklarından daha fazla iş yapmaları istenmektedir. Antidemokratik ve yasa dışı tutumlardan vazgeçsinler. Yoksa burada yaşanacak sorunların sorumlusu biz olmayacağız" diye konuştu.

Öte yandan, yaklaşık 5 günden bu yana eylemde olan ve Mersin Limanı A Giriş Kapısı önünde nöbet tutan sendika üyelerine, merkez ilçe Akdeniz Belediyesi tarafından gıda yardımında bulunuldu. Belediyeden gönderilen gıda paketlerinde liman işçilerinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak besin maddeleri bulunduğu bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 19:49:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?