5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

İşçi ve memur yürüdü

Mersin'de işçi ve memurlar talepleri için yürüdü. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen protesto gösterisinde işçi çıkartmaların yasaklanması talebi dile getirilerek, asgari ücretin vergiden muaf tutulup, kredi kartlarına uygulanan faizin de silinmesini istendi.

Hastane Caddesi girişinde bir araya gelen yaklaşık 2 bin işçi ve memur, üzerinde taleplerinin yer aldığı pankartlar açıp 'Krizin faturasını ödemeyeceğiz', 'Seçimi bırak işçilere bak' yazılı dövizler taşıdı. AK Parti Mersin İl Binası'na doğru yürüyüşe geçen eylemciler, CHP'nin 'türban açılımı'na tepki gösteren dövizler taşıdı. Mersin Limanı'nda bir taşeron firmada çalışırken işten çıkartılan işçilerin aileleriyle birlikte katıldığı yürüyüş, parti binası önünde son buldu. Burada göstericiler adına
açıklamalarda bulunan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Adil Alaybeyoğlu, dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik krizin, bugün gelinen noktada işsizlik krizine dönüştüğünü ileri sürdü.

Alaybeyoğlu, krizin Türkiye'yi de etkilediğini ve kitlesel işten çıkartmaların da her geçen gün artarak yaygınlaştığına dikkat çekerek, krizle birlikte ülke genelinde 524 bin kişinin işten çıkartıldığı, bu rakamın Mersin'de ise 17 bine ulaştığını söyledi. Krizin, aynı zamanda bir demokratikleşme krizine de dönüştüğünü savunan Alaybeyoğlu, "Sadece çalışanları yoksullaştırmakla kalmayan kriz, onların eşit, barışçıl ve demokratik bir ülkede yaşama zeminini de tahrip etmektedir. Krizi daha az yarayla atlatılması, emekçilerin karar alma mekanizmalarında doğrudan katılımı, toplumsal alanın demokratikleşmesi, sorunların çözümünde diyalogun esas alınmasıyla mümkündür" dedi.

Krize karşı alınması gereken önlemleri de sıralayan Alaybeyoğlu, bu kapsamda da çalışma saatlerinin kısıtlanarak, ücret kaybı olmadan haftalık çalışmanın 36 saate düşürülmesinin yanında işçi çıkarmaların durdurulup, yasaklanması önerisini dile getirdi. Kamu istihdamının arttırılması talep eden Alaybeyoğlu, kamuda geçici ve sözleşmeli statüde çalışanların da kadro verilmesini, bunun yanında işsizlik sigortası fonunun da etkin kullanılmasını istedi.

Alaybeyoğlu, kredi kartına uygulanan faizlerin silinerek, asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını şart koşarak, açıklamasını şöyle sürdürdü:  "Bir defalık düşünülen 'harcama çeki' yerine her yurttaşa aylık 'vatandaşlık geliri' ödemesi yapılarak hem yoksulluk, hem de ekonomik durgunluğa karşı sosyal devletin özüne uygun önlem alınsın. Zamlar derhal geri çekilsin."

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı protesto gösterisi, yapılan ortak açıklamanın ardından sona erdi. Eyleme katılanlar da polis kontrolünde olaysız bir şekilde dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 23:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?