5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

İşçilerin hukuk mücadelesi

Mersin Limanı'nda bir taşeron firmada çalışırken işten çıkartılan toplam 60 işçinin, haklarını aramak için Mersin 1. İş Mahkemesi'ne açtığı davanın görülmesine başlandı.

Mersin Özel İdare İşhanı'nda bulunan mahkeme binası önünde toplanan liman işçileri, burada gruplar halinde mahkeme salonuna girerek ifade verdi. TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz ise, işçilerle birlikte yaptığı ortak açıklamasında limanda taşeron bir firmaya bağlı olarak çıkartılan işçilerin başlattığı eylemin bugün 53. gününe ulaştığına dikkat çekti. Yılmaz, liman işçilerinin Anayasal haklarını kullanarak, sendikaya üye olduğunu ancak bu durumun aynı zamanda da işten çıkartılmalarına da gerekçe olduğunu savundu.

İşçilerin yeniden işlerinin başına dönebilmeleri adına başlatılan mücadelenin hukuki ayağının da bugün başladığının altını çizen Yılmaz, "Bugün işten çıkartılan 60 arkadaşımızın işe iade davaları başladı. Biliyoruz ki, liman işçileri Anayasal haklarını kullanıp, yasalara güvendikleri için en temel hakları olan çalışma hakları ellerinden alınmaya çalışılıyor. Bu duruma karşı seyirci kalamazdık ve biz de bu noktada başlatmış olduğumuz meşru ve demokratik mücadelemizi büyük bir kararlıkla sürdürüyoruz" dedi.

İşten çıkartılmalarla ilgili olarak daha önce Mersin 1. İş Mahkemesi'ne başvuruda bulunduklarını hatırlatan Yılmaz, işe iade davalarının 2 ay içinde sonuçlanması gerektiğini ancak işten çıkartılan işçilerin 53. gününe girmesine rağmen, mahkemenin 1. duruşması yapıldığını vurguladı. Yılmaz, yargı sürecinin belirlenen yasal süre içinde sonuçlanmasını beklediklerini dile getirdi. Mersin Limanı'nda bir kaosla birlikte işçi kıyımı yaşandığını ileri süren Yılmaz, yargı süreciyle de tüm bunlara son verilip, işçilerin sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işten çıkartıldıklarının da yargı tarafından kabul edilmesini beklediklerini anlattı.

Yılmaz, "Mersin Limanı'nda 3 Ocak'ta 60 işçinin işten çıkartılmasıyla başlayan kıyım bugün hala devam ediyor. İşten çıkartılanların sayısıyla bugün 103'e ulaştı. Hala işveren bu sorunu işçi kıyımını sürdürerek, işçileri tehdit ederek, çalışanlarla işten çıkartılan işçilerin birbiriyle dayanışmasını engelleyerek çözmeye çalışıyor. Bugüne kadar bunu başaramadı, bundan sonra da böylesi bir girişimle sorunu çözemeyecektir. İşçiler, Anayasal haklarını kullanmakta, onurlarını korumakta kararlı. Biz sendika olarak işten çıkartılanların yeniden işlerinin başına dönene kadar, toplu sözleşmeli çalışmaları sağlanana kadar bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız" diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, beraberindeki Türk-İş Mersin Temsilcisi Adil Alaybeyoğlu ve işçilerle birlikte Mersin 1. İş Mahkemesi Duruşma Salonu'na giderek, duruşmayı takip etti. İşçiler de mahkeme binası dışında bekleyişlerini sürdürdü.

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 14:26:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?