5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

İşgalden Kurtuluş Yıldönümü

Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümü coşkuyla kutlandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 'Kurtuluş Resepsiyonu' öncesinde gerçekleştirilen kültürel etkinliklerde anlamlı mesajlar verildi, sahnelenen tiyatro oyunundaysa 'özgürlük' ana teması işlendi.

Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen kutlamalara; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, merkez ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Burada konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, 87 yıl önce Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Mersin'in de işgale uğradığını, halkın zulüm ve baskı altında sindirilerek asimle edilmek istendiğini hatırlattı.

Özcan, salonda bulunan gençlere seslenerek, “Milli Mücadele mucizesinin ilhamı, Misak-ı Milli ve Kuvayi Milliye ruhundan kaynaklanan haklı gurur ve vatan sevgisini, günümüzde sizler de kalbinizde yaşatmaya devam ettirerek görevinizi yapmalısınız. Bizlere düşen görev ise, sizlere yakışır çağdaş, demokratik ve özgürce yaşayacağınız ortam yaratmaktır” dedi.

87 yıl önce ortaya konulan onurlu direnişleriyle Mersin'i düşman işgalinden kurtaranları minnet ve şükranla andığını dile getiren Özcan, bugün gelinen noktada Mersin'in bir 'dünya kenti' konumuna yükseldiğinin altını çizerek, kentte yaşayan insanların da sevgi, barış ve kardeşlik duyguları içinde bir arada hayatlarını sürdürmelerinin umudunu sonsuza kadar taşıyacaklarını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı sahne aldı. Atatürk'ün sevdiği parçaların yanı sıra günün anlam ve önemine uygun parçalar seslendirdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kıvılcımların Dansı Halk Oyunları Topluluğu da Anadolu'nun farklı coğrafyalarına özgü halk oyunlarından seçkiler sundu. Şehir Tiyatrosu Oyuncuları ise, Nazım Hikmet Ran yazıları ve Fikret Ünver'in; 'Dünden Bugüne Mersin' adlı kitabından derlenen metinlerden oluşturulan 'Kurtuluş' adlı tiyatro oyununu sahneledi. Mehmet Tekkanat'ın yönetmenliğini üstlendiği oyunda 'özgürlük' ana teması işlendi ve kalıtımcılara anlamlı mesajlar verildi. Özellikle oyunun son bölümlerinde Necmiye Demir'in şehit annesini canlandırdığı bölüm, salonda bulunan şehit yakınları ve gazileri gözyaşlarına boğdu.

Büyükşehir Belediye Bandosu'nun 10. Yıl Marşı ile birlikte sahneye çıkan Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Tuğamiral Soner Polat da ellerine ay-yıldızlı Türk bayrağını alarak marşı salonda bulunan davetlilerle birlikte coşkuyla söyledi. Kutlamalar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 'Kurtuluş Resepsiyonu' ile sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 15:11:30
Güncelleme :4 Ocak 2009 Pazar 15:16:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?